Ce probleme are centrala de la Cernobal din cauza crizei din Ucraina
cernobalcentrala nuclearascurgeri radioactiveucraina
Centrala nucleara de la Cernobal are dificultati mai ales ca nu a fost dezafectata, potrivit afirmatiilor liderului Partidului Uniunea Ucraineana, Iuri Andreev.
Andreev a declarat ca in anul 2000 uzina de la Cernobal a fost inchisa, iar desi combustibilul nuclear nu a fost produs aici, inca mai exista material proaspat.
Potrivit agentiei ruse de stiri RIA Novosti, centrala nu a fost renovata si a ramas inca un loc foarte periculos pentru oameni.
"Pe de o parte, nu ne puteam permite sa o lasam de functioneze, pe de alta parte nu putem in acest moment sa o dezafectam in conditii de securitate", a precizat Andreev, care activa ca inginer sef la centrala la momentul in care reactorul acesteia a explodat.
Andreev a mentionat ca niciun sit nuclear din Ucraina nu are parte de vreo protectie impotriva tentativelor celor care "si-au inlocuit batele cu arme automate, de a santaja Ucraina si tarile vecine cu aruncarea in aer a acestor bombe".
"Trebuie sa fie oprit imediat banditismul in tara noastra, care poate avea consecinte deosebit de grave", a adaugat Iuri Andreev.
Liderul Partidului Uniunea Ucraineana a mentionat ca centrala nu prezinta inca o amenintare pentru mediu datorita zonei de excludere de 30 de kilometri din jurul ei.
Catastrofa de la Cernobal a avut loc pe data de 26 aprilie 1986, context in care unul dintre cele 4 reactoare a explodat si a afectat viata a milioane de oameni.
Mai multe regiuni, cu o suprafata estimata la 50.000 de kilometri patrati, din Ucraina, Belarus si Rusia, au fost contaminate cu emisii radioactive produse de topirea reactorului.
Aproximativ 200.000 de oameni au fost evacuati dupa accidentul de atunci. Potrivit RIA Novosti, autoritatile de la Kiev au anuntat suspendarea construirii unui sarcofag nou deasupra reactorului topit, din cauza tensiunilor inregistrate in aceasta tara.
Constructia sarcofagului a fost demarata in anul 2010, asa incat acesta sa nu mai permita scurgeri radioactive din reactorul afectat de explozie.