Ce previziuni uimitoare despre lumea secolului XXI a facut Nikola Tesla
nikola teslapreviziuniviitorrobotiteorii
Inventatorul Nikola Tesla a facut in anul 1935 previziuni uimitoare referitoare la felul cum va arata lumea in secolul al XXI-lea. Savantul a avut capacitatea sa prevada lucruri din viitor, precum importanta descoperirilor stiintifice, a robotilor sau protectia mediului.
In anii '30 jurnalistii americani de la publicatii precum New York Times si Time il vizitau pe Nikola Tesla la locuinta sa de la etajul 20 al hotelului Governor Clinton din Manhattan, potrivit datelor publicate de Smithsonian Mag.
Previziunile lui Tesla au aparut in revista Liberty din 9 februarie 1935. Articolul nu a fost realizat ca un simplu interviu, ci mai degraba textul este atribuit chiar lui Tesla, conform afirmatiilor ziaristului George Sylvester Viereck, prieten apropiat al savantului.
Jurnalistul a fost apropiatul mai multor personalitati din vremea sa, realizand interviuri cu figuri notabile precum Albert Einstein, Teddy Roosevelt si chiar cu Adolf Hitler.
Tesla a avut teorii interesante cu privire la religie, stiinta si natura umanitatii, insa in cele ce urmeaza sunt dezvaluite previziunile sale despre viitorul lumii in secolul al XXI-lea.
Savantul a prezis crearea Agentiei de Protectia Mediului din SUA (EPA), lucru care s-a si intamplat dupa 35 de ani de la previziunea lui Tesla, care prezisese aparitia acestui organism in termen de 100 de ani.
Ce a mai prevazut Tesla? "Igiena si educatia fizica vor fi ramuri ale educatiei si ale Guvernului. Poluarea plajelor va fi de neconceput pentru copiii si nepotii nostri. Alimentarea cu apa va fi mult mai atent supravegheata".
De asemenea, Nikola Tesla a imaginat o lume in care noile descoperiri stiintifice, mai degraba decat razboiul, vor deveni o prioritate pentru omenire. Iata ce scria savantul acum aproape 80 de ani:
"Tarile cele mai civilizate din lume isi cheltuie maximum din veniturile lor pe razboi si minim pe educatie. In secolul al XXI-lea, se va inversa aceasta ordine.
Descoperirea unui nou adevar stiintific va fi mult mai importanta decat disputele diplomatilor. Chiar si ziarele din zilele noastre incep sa trateze descoperirile stiintifice.
Ziarele din secolul al XXI-lea vor oferi o simpla coloana infractiunilor si controverselor politice, pe ultimele pagini, iar titlurile de pe prima pagina vor fi acaparate de noile ipoteze stiintifice".
Despre sanatate si dieta, la sfarsitul vietii lui, Tesla a prezentat cateva teorii ciudate. "Mai multe persoane mor sau sunt imbolnavite de apa poluata decat de cafea, ceai, tutun si alte stimulente. Sunt convins ca intr-un secol cafeaua, ceaiul si tutunul nu vor mai fi in voga.
Alcoolul va fi inca folosit. Nu va fi suficient grau si produse din grau pentru a hrani intreaga lume, inclusiv milioanele de oameni din China si India".
Tesla a vorbit si despre roboti, desi este greu de crezut. Munca savantului in domeniul roboticii a inceput la sfarsitul anilor 1890. El a brevetat barca controlata de la distanta, o inventie care a uimit spectatorii la Expozitia din anul 1898, desfasurata la Madison Square Garden.
"Nenumarate activitati realizate de mana omului astazi vor fi efectuate de automate. In acest moment, oamenii de stiinta lucreaza in laboratoarele americane in incercarea de a crea 'masina inteligenta'.
Am construit de fapt roboti. In secolul al XXI-lea, robotul va avea rolul pe care sclavii l-au avut in civilizatia antica".
Mai mult, Nikola Tesla a prevazut faptul ca omenirea se va indrepta in viitor catre sursele de energie ieftina si gestionarea resurselor naturale.
"Cu mult inaintea venirii noului secol, reimpadurirea si gestionarea stiintifica a resurselor naturale vor fi un scop care se va realiza. Utilizarea puterii apelor si transmiterea energiei pe distante lungi va determina furnizarea acesteia, cu costuri reduse. De asemenea, se va renunta la arderea combustibililor".