Ce previziuni despre viitor ale scriitorilor din ultimele sute de ani s-au dovedit adevarate
previziunisfviitorscriitorimartejules verne
Pasionatii de literatura SF stiu ca intrigile romanelor de profil cu privire la diferite previziuni futuriste au fost primite cu circumspectie la vremea aparitiei lor. Odata cu trecerea anilor s-a dovedit insa ca aceste predictii s-au si adeverit intr-un mod uimitor.
Imaginatia unor scriitori precum Jules Verne, H.G. Wells sau Arthur C. Clarke a depasit cu mult timpul in care acestia au trait, iar viziunile lor s-au concretizat, potrivit Business Insider. Iata cateva carti care au reusit sa prezica in mod corect viitorul.
Jules Verne, submarinul si aterizarea pe Luna
Destul de multi critici cred ca scrierea lui Jules Verne din 1863, intitulata "Parisul in secolul al XX-lea", nu a fost cea mai buna opera a sa. Cu toate acestea, ceea ce o face mai interesanta este faptul ca inventiile pe care le-a prezis cu mai mult de 100 de ani in urma au fost efectiv realizate.
Printre aceste inventii uimitoare se afla submarinul si tehnologia spatiala pentru aterizarea pe Luna. Alte inventii mai apar si in alte carti ale scriitorului, insa "Parisul" a fost scrisa inaintea celorlalte.
Bombele atomice ale lui H.G. Wells
Prima data cand s-a vorbit despre bombele de acest tip a fost in romanul "Lumea eliberata" al lui H.G. Wells, scos pe piata in anul 1914. Wells a evidentiat posibilitatea fabricarii unor arme atomice, cu zeci de ani inainte ca acestea sa fie inventate si apoi testate de armata.
Cu toate ca puterea radioactiva a acestor arme nu a fost un secret, Wells a fost primul scriitor care a anticipat utilizarea acestor arme de distrugere in masa.
Controlul guvernamental descris de Orwell
Aici vorbim despre cartea lui George Orwell din anul 1948, cu titlul "1984". Scriitorul descrie un viitor distopic, derulat la circa 36 de ani din acel moment, in care guvernul, un adevarat "Big Brother", stie exact ceea ce faci si cand si te poate pedepsi pentru actiunile tale neconforme cu legea impusa de autoritati.
Colonizarea planetei Marte
"Strain intr-o tara straina", apartinand lui Robert Heinlein, a fost scoasa in anul 1961. Cartea a prevazut o misiune numita Marte Unu, care trimitea oameni sa traiasca pe Planeta Rosie, personajul principal nascandu-se si crescand pe planeta mentionata.
Arthur C. Clarke: Despre iPad si ziarele online
Cartea lui Arthur C. Clarke "2001: O odisee spatiala", scrisa in anul 1968, a devenit un cult clasic pentru descrierea unei calatorii in spatiu. Clarke a scris despre transportul aerian, telefoane mobile si luxul pe care acestea l-ar putea oferi, dar si despre un circuit de informatii, asemanator Internetului de acum.