Ce mijloc de transport este mai rapid: trenul sau avionul?
trencalatoriiavionmijloace de transport in comun
Evident, avionul. Dar asta doar in cazul deplasarilor mai lungi, care implica si trecerea catorva granite. Pe distante relativ scurte, sub 300 km, trenul este in mod clar mai avantajos, aducand un castig de timp insemnat, de o ora sau chiar mai mult (cu precizarea, desigur, ca ne referim la trenuri moderne, rapide, care pleaca si ajung la orele stabilite). In plus, timpul mai redus al calatoriei nu este singurul avantaj al trenului fata de avion.
De ce trenul este o optiune mai buna decat avionul in cazul calatoriilor pe distante scurte, de cateva sute de kilometri?
1. Timpul total al calatoriei
Daca optezi pentru avion, trebuie sa ajungi la aeroport cu cel putin 2 ore inainte. Adaugi si drumul in sine pana la aeroport - un drum de cateva zeci de km, in afara orasului, de obicei printr-un trafic aglomerat - si rezulta ca trebuie sa pleci de-acasa cu cel putin 3 ore inainte de decolare.
Cu trenul, in schimb, nu ai asemenea batai de cap. Poti sa ajungi la gara cu doar 5 minute inainte de ora plecarii, iar drumul de acasa dureaza mult mai putin, dat fiind ca garile (cele principale) sunt situate, fara exceptie, in zonele centrale ale oraselor.
Aceeasi economie de timp o ai si la sosirea la destinatie. Calatoria cu avionul presupune, dupa aterizare, cozi lungi, controale, formalitati, timp de asteptare la banda de bagaje si, bineinteles, drumul de la aeroport in oras. Cu trenul ajungi direct in inima orasului, iti iei bagajele si gata, practic esti la destinatia finala.
2. Confortul
In tren beneficiezi de toate conditiile pentru a-ti rezolva si alte treburi: ai wi-fi, semnal la mobil, loc suficient pentru laptop. Cele cateva ore ale calatoriei pot fi folosite astfel eficient, nu ai acel sentiment de timp pierdut pe care il ai in timpul zborului cu avionul (lucru valabil mai ales pentru oamenii foarte ocupati).
Si, legat tot de folosirea eficienta a timpului, trenul se poate dovedi mai avantajos chiar si in cazul calatoriilor catre destinatii mai indepartate, cand poti sa iei un tren de noapte. Da, un avion parcurge in doar 2 ore o distanta pe care un tren o parcurge in 10 ore, dar daca din aceste 10 ore 8 sunt petrecute dormind (lucru care oricum trebuia facut) dezavantajul timpului mai lung dispare.
3. Pretul
Nu se putea sa nu ajungem si la costul calatoriei. Trenul e clar mai ieftin, mai ales in cazul calatoriilor de afaceri care, cel mai adesea, sunt calatorii neprogramate. Pretul unui bilet de tren achizitionat pe ultima suta de metri este incomparabil mai mic decat al unuia de avion. Companiile aeriene sunt recunoscute pentru “scorurile” mari pe care le practica pentru biletele luate chiar inainte de zbor.
Avantajele trenului sunt foarte bine reliefate in Japonia, pe una dintre cele mai circulate rute din lume: Tokyo-Osaka.
Distanta intre aceste doua orase poate fi acoperita atat cu avionul, cat si cu trenul (400 km in linie dreapta, 520 km pe calea ferata), in timpi aproximativ egali si la costuri similare. Dar o diferenta in favoarea trenului ramane totusi – cu trenul e mai comod – si de-aceea in fiecare zi 120.000 de oameni prefera sa apeleze la trenurile de mare viteza (shinkansen) care pleaca din Tokyo la fiecare 10 minute si ajung in Osaka in doar 3,5 ore (intarzierea medie este de 36 de secunde!).
Si, de fapt, ca sa spunem tot adevarul, nu e vorba aici numai de comoditate, ci si de capacitatea de transport (limitata pana la urma) a flotei aeriene japoneze. Aceasta, in mod clar, n-ar putea prelua cei 120.000 de pasageri ai trenurilor de mare viteza. Un calcul simplu arata ca ei ar umple 670 de aeronave Boeing 737 a cate 180 de locuri, de aproape 5 ori mai multe decat numarul de aeronave de care dispune in acest moment Japonia. Plus ca efortul logistic si de personal pentru coordonarea a 670 de zboruri pe zi (!) nici nu poate fi imaginat.
Oricum, e clar ca in viitorul apropiat (imediat dupa ce scapam de pandemie) vom avea un mic razboi intre sectoarele aerian si feroviar pentru castigarea clientilor. Un razboi care poate deveni fie unul al celor mai mici preturi, fie unul al celor mai bune servicii, fie (cel mai probabil) unul al ambelor.
Citeste si:
Ghidul angajatorului. In ce conditii poate fi micsorat salariul unui angajat?
Sursa foto: www.pexels.com