Cetatea din vestul extrem al Romaniei a fost condusa de romani, dar a facut parte si din Regatul Ungariei, din Imperiul Otoman, din Imperiul Habsburgic, Imperiul Austriac, Austro-Ungaria, iar la 1918 a revenit in intregul Romaniei Mari. Toate aceste stapaniri, mai lungi sau mai scurte, au lasat urme importante asupra civilizatiei locale, in ceea ce priveste monumentele, traditiile, limbajul, vestimentatia si bucataria locala. In cele ce urmeaza iti prezentam cateva activitati care vor face din weekendul petrecut in Arad o amintire memorabila.
Aradul adaposteste monumente istorice, locasuri de cult apartinand mai multor confesiuni, muzee si expozitii periodice. Cetatea Aradului este un monument de secol 18, proiectat in forma de stea cu sase colturi, asezat pe malul raului Mures si aparat de cazemate subterane si santuri care puteau fi inundate in cazul unui atac inamic.
Fiecare perioada istorica a orasului are cateva povesti din cetate, iar in prezent intre zidurile ei functioneaza un Batalion Mixt Romano-Ungar de Mentinere a Pacii, o initiativa unica, infiintata in 1998. Palatul Administrativ, Palatul Neuman, Palatul de Justitie, Palatul Cenad, Palatul Bancii Nationale, Palatul Administratiei Financiare, Palatul Bohus, Palatul Kohn, Palatul Szantay, Palatul Copiilor si Palatul Cultural aduna anual zeci de mii de vizitatori si admiratori dornici sa le admire frumusetea.
Teatrul Clasic “Ioan Slavici” si Teatrul Vechi sunt dovezi vii ale unui trecut cultural de exceptie. Complexul Muzeal Arad este organizat in sectiile Istorie, Stiintele naturii si Arta, pe care vizitandu-le vei avea ocazia sa afli informatii bine documentate despre trecutul mai vechi sau recent. Locasurile de cult apartinand Bisericilor Ortodoxe Romane si Sarbe, Bisericii Romano-Catolice, Bisericii Reformate si cultului mozaic sunt construite in cele mai diverse stiluri arhitecturale. Turnul de Apa, cu o inaltime de 35 de metri, iti ofera o perspectiva unica asupra imprejurimilor.
Turismul gastronomic prinde din ce in ce mai bine si in tara noastra. Acest lucru se datoreaza atat turistilor, care prefera sa descopere bucataria locului pe care il viziteaza, cat si gazdelor, care imbina traditii gastronomice apartinand mai multor popoare ce si-au facut simtita prezenta la un moment dat in Arad. Vei gasi in Arad orice bucatarie preferi, de la traditiile romanesti pana la cele mai diverse stiluri internationale. Daca esti genul de turist care prefera sa foloseasca timpul pe care l-ar pierde asteptand comanda intr-un restaurant pentru a vizita locuri noi, comanda aici mancare in Arad. Alegand momentul cand vrei sa primesti mancarea, vei putea sincroniza eficient vizitele turistice, culturale sau de agrement cu pauza binemeritata de masa.
Obiectivele de vizitat in Arad nu se limiteaza la orasul resedinta de judet. Poti iesi sa te plimbi prin domeniul vast al Castelului Regal de la Savarsin, un conac de secol 17 inconjurat de un parc dendrologic mai vechi cu 100 de ani. Resedinta preferata a Regelui Mihai, care a achizitionat aceasta proprietate in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, este o lectie de istorie nationala daltuita in piatra.
La Moneasa vei regasi una dintre cele mai frumoase statiuni balneare din tara noastra, aflata la poalele Muntilor Codru-Moma. In localitate se afla ape termale si un lac cu nuferi albi de pe malul caruia vei face unele dintre cele mai frumoase fotografii de vacanta. Daca iti plac drumetiile, din Moneasa poti merge catre Pestera Liliecilor, Cariera de marmura, Cetatea Deznei sau Grota Ursilor. Cetatea Soimos este un alt loc medieval ce merita o vizita, deoarece poarta amintiri din vremuri de mult apuse si ofera o perspectiva de vis.
Supranumit “mica Viena de pe Mures”, Aradul este o destinatie perfecta pentru un weekend prelungit. Strazile vechi si noi, monumentele istorice si cladirile moderne, traditiile multietnice si multiculturale te vor convinge sa te intorci pentru inca o scurta vacanta de vis in Arad si imprejurimi.
Ultimele NOUTATI
ANPC-ul a bagat spaima in patronii de restaurante din Romania. Acuzatii grave privind controalele
Concedierea salariatului al carui post se desfiinteaza. Cateva probleme practice de avut in vedere
Partenerii nostri
Repausul saptamanal se acorda doar in natura? Demersuri si prevederi importante
Calificare/pregatire profesionala la locul de munca - prevederi legale
Obligatiile angajatorului la stabilirea salariului. Prevederi legale si explicatiile specialistilor
Reparatii autoturisme decontate prin firma de asigurari: Monografie contabila
Stabilirea rezidentei fiscale in Romania a persoanelor juridice straine [Ghid ANAF]
Ce beneficii extrasalariale neimpozabile pot primi angajatii in 2025?
Noua regula pentru functionarii publici: vor da teste scrise din legislatie in fiecare an!
Amenda GDPR pentru o firma care a divulgat informatii din actele de angajare ale unui fost salariat
Indemnizatia de doctorat: Valoarea in 2025 si cum se poate obtine
Te-ar putea interesa si