Ce cantitate de mancare consuma un om intr-un an?
curiozitatimancarefao
Conform datelor FAO (Food and Agriculture Organization), consumul mediu de hrana la nivel global este de 675 kg/persoana/an, adica in jur de 1,85 kg pe zi. Acesta este insa consumul efectiv, consumul real este de fapt mult mai mare, deoarece el include si hrana care se produce, dar care, din diverse motive (neglijenta cumparatorilor, cel mai adesea), ajunge sa fie aruncata la gunoi.
In fiecare an, 1,4 miliarde de tone de mancare se arunca pur si simplu. Da, omenirea risipeste o cantitate impresionanta de mancare si grav este ca, odata cu aceasta cantitate, risipeste si resursele care au fost necesare pentru producerea ei: apa, ingrasaminte, combustibil, energie electrica, forta de munca etc.
Iar cei mai inconstienti in acest sens sunt, cum era si de asteptat, nord-americanii.
Americanii cheltuiesc doar 6,5% din venitul lor pe mancare, cel mai mic procent la nivel mondial. Asta nu inseamna insa ca mananca putin (din contra, mananca mult si fac risipa de mancare), inseamna doar ca veniturile lor sunt atat de mari incat isi permit sa cumpere in nestire mancare, mult peste necesitatile reale, fara sa le pese ca vor arunca ulterior o treime din ea.
Pentru ei mancarea este ieftina, o cumpara cu baxul si nu apuca sa o consume inainte de a expira. Cantitati uriase de alimente ajung astfel la gunoi, uneori chiar alimente perfect valabile, deoarece americanii nu sunt prea atenti si, citind in graba ce scrie pe ambalaj, confunda adesea data producerii cu data expirarii.
Pentru comparatie, pakistanezii cheltuiesc pe mancare peste 41% din venitul lor. Mancarea ocupa un loc major in bugetul personal si, in consecinta, ei sesizeaza imediat orice crestere a preturilor la alimente, cauzata de exemplu de perioadele de seceta. Americanii nu au asemenea probleme, cheltuielile lor cu mancarea cresc doar daca iau masa mai des la restaurant.
Si, apropo de masa la restaurant, aici risipa e chiar si mai mare, deoarece clientii nu apreciaza corect marimea portiilor si lasa in farfurii o parte importanta din ce au comandat. O solutie ar fi sa ceara chelnerilor ca mancarea ramasa sa le fie pusa la pachet, dar asta naste o alta problema, anume cresterea cantitatii de ambalaje din plastic necesare.
Una peste alta, se estimeaza ca in industria restaurantelor costurile asociate risipei de mancare se ridica la 162 de miliarde $ in fiecare an.
Desigur, aceste cifre globale, de ordinul miliardelor de dolari, nu sunt foarte relevante pentru individul obisnuit, preocupat de cheltuielile lui personale. In acest sens, mult mai sugestiv este faptul ca fiecare familie americana, prin risipa de alimente pe care o face, arunca pe fereastra aproape 2.000 $ in fiecare an, suma care, cumulata pe o perioada de 10-20 de ani, capata o cu totul alta anvergura.
Sa nu se inteleaga insa ca doar americanii sunt risipitori. Ei conduc in clasamentul risipei de hrana, dar asta nu inseamna ca celelalate tari stau cu mult mai bine la capitolul mancare aruncata. Chiar si tarile foarte sarace risipesc mancare – e-adevarat, intr-un mod indirect (o parte din recolta putrezeste pe camp, apar pierderi la depozitare si transport etc.).
Si partea proasta, cum spuneam si in introducere, este ca odata cu mancarea risipim si resursele care au fost necesare pentru producerea ei. 25% din rezerva de apa dulce a planetei este folosita in acest moment pentru a produce hrana care nu va fi niciodata consumata. Un simplu burger necesita aceeasi cantitate de apa ca un dus de 90 de minute, ca urmare ganditi-va ce inseamna sa aruncati burgerul acela la gunoi.
Citeste si: Ghidul angajatorului. Ce diferenta este intre demisie si incetarea contractului de munca prin acordul partilor?
Sursa foto: www.pexels.com