Romanii care poarta numele Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, sau derivate ale acestuia, isi sarbatoresc astazi onomastica.
Potrivit statisticilor Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, peste 900.000, dintre care 727.351 de barbati si 183.156 de femei de romani, poarta numele Sfantului Mare Mucenic Gheorghe.
Georgiana, Georgeta, Gheorghita, Ghiorghita, Geta si Ghita sunt cele mai populare nume in randul femeilor, iar la barbati: Gheorghe, Ghiorghe, George, Gheorghita, Ghiorghita si Ghita.
La multi ani tuturor sarbatoritilor!
Sfantul Mare Mucenic Gheorghe s-a nascut in Cappadocia, intr-o familie crestina, si a trait in timpul domniei imparatului Diocletian.
Inrolat in armata romana, Sfantul Mare Mucenic Gheorghe s-a remarcat ca fiind un mare luptator, bun manuitor al armelor, dar si un fidel credincios lui Iisus Hristos. Acesta s-a impotrivit impotriva crestinilor, emis de Diocletian in 303 si a refuzat, in pofida torturilor care i s-au aplicat, sa renunte la credinta sa.
Strasnicia cu care a rezistat torturilor numeroase si sub diverse forme, i-a convins pe multi dintre cei ce au asistat la chinurile sale, sa renunte la zeitati pagane si sa urmeze, la randul lor, calea crestina.
In cele mai multe dintre icoanele crestine Sf. Gheorghe este infatisat calare, tinand o sulita cu care ucide balaurul in mana.
Exista si minuni savarsite de Sfantul Mare Mucenic Gheorghe. Se spune ca, atunci cand era intemnitat, a atins cu mana un alt detinut, care ar fi inviat din morti. Aceasta intamplare a facut ca imparateasa Alexandra, sotia lui Diocletian, sa se crestineze.
Intrucat Sf. Gheorghe a respins oferta imparatului de a-i acorda inalte onoruri in schimbul renuntarii la crestinism, Diocletian a ordonat omorarea prin decapitare a Sf. Gheorghe si a sotiei sale, conform
crestinortodox.ro.
Sf. Gheorghe si-a asteptat in liniste si supunere executarea sentintei, fara sa se revolte sau razbune si, prin urmare, fara sa raspunda raului, cu rau. A ales ca intoarca obrazul raului, intocmai dupa cuvintele Mantuitorului.
"A primit moartea martirica prin decapitare in ziua de 23 aprilie 303. Dupa patimile sale a fost inmormantat in Tara Sfanta, in orasul Lida. Mentionam ca numai particele din moastele mucenicilor se depun in piciorul Sfintei Mese si in Antimisul pe care se savarseste Sfanta Liturghie, pentru ca ei sunt considerati persoanele cele mai statornice si cei mai iubitoare de Dumnezeu", mai precizeaza sursa citata.
"Purtator de biruinta - cuvinte care ne descopera ca nu prin propriile sale puteri a iesit invingator din lupta cu raul. "Purtator de biruinta" arata ca biruinta vine de la altcineva, de la Hristos, si ca el doar si-o insuseste, ca este doar vasul care poarta biruinta", explica crestinortodox.ro.