Cati bani cheltuie un roman pe tigari anual, daca fumeaza un pachet in 3 zile. Suma e fabuloasa
tigaripret tigarifumator
Avem milioane de fumatori in Romania, iar cel mai adesea vorbim despre oameni salariati, cu venituri destul de modeste, pentru care cateva mii de lei irositi efectiv pe astfel de vicii inseamna o suma colosala.
Sa presupunem ca un pachet de tigari costa fix 25 de lei si se consuma in 3 zile. Vei fi surprins sa afli care e suma la care se ajunge de-a lungul unui an de zile de fumat in acest ritm.
Daca trebuie sa cumperi un pachet la fiecare 3 zile, inseamna ca vei cumpara aproximativ 121 pachete pe an (deoarece un an are 365 de zile si 121 este cel mai apropiat numar de tigari multiple de 3). Deci, costul anual al tigarilor va fi de 25 de lei/pachet * 121 pachete = 3025 de lei.
3.000 de lei inseamna cu aproape 1.000 de lei peste salariul minim net pe economie la ora actuala, adica vorbim despre multi bani pentru cei 1,9 milioane de angajati romani care muncesc pe salariul minim pe economie in acest moment. Amintim ca salariul minim net la 1 ianuarie 2024 era de 2.079 lei.
Daca muncesti pe salariul minim si
fumezi un pachet de tigari in 3 zile, inseamna ca intr-un an de zile muncesti cam o luna si jumatate doar pentru a-ti intretine viciul.
Ce poti sa faci ca sa te lasi de fumat
-
Stabileste un obiectiv clar si motivational pentru a renunta la fumat si tine-l in minte.
-
Gaseste alternative sanatoase pentru a-ti controla pofta de nicotina, cum ar fi guma de mestecat cu nicotina, plasturi sau inghetata fara zahar.
-
Cauta sprijin din partea familiei, prietenilor sau grupurilor de sustinere pentru a-ti mentine determinarea in procesul de renuntare la fumat.
-
Evita situatiile si locurile in care obisnuiai sa fumezi si inlocuieste-le cu activitati sanatoase si distractive.
-
Fa exercitii fizice regulat pentru a reduce stresul si pentru a-ti mentine mintea si corpul ocupate.
-
Incearca tehnici de relaxare, cum ar fi meditatia sau respiratia profunda, pentru a gestiona anxietatea si pofta de nicotina.
Dincolo de banii cheltuiti, fumatul presupune un risc pentru sanatate
Iata care sunt riscurile medicale asociate fumatului:
-
Cancerul pulmonar si alte forme de cancer, cum ar fi cancerul de gat si esofag.
-
Boli cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arteriala, boli coronariene si accidentele vasculare cerebrale.
-
Boli respiratorii cronice, cum ar fi bronsita cronica si emfizemul.
-
Probleme ale sistemului imunitar, care pot creste susceptibilitatea la infectii si boli.
-
Riscul de a dezvolta afectiuni precum osteoporoza si artrita.
-
Renuntarea la fumat poate reduce semnificativ riscul de aparitie a acestor afectiuni si poate imbunatati calitatea vietii in general.
Foto: manager.ro