Cat de sanatoasa este mancarea sanatoasa?
mancarenaturalgrasimi saturateacizicoloranti
Daca-i intrebi pe producatori iti vor da un raspuns invariabil: cea mai sanatoasa. Daca te uiti pe eticheta, parca ai privi Tabelul lui Mendeleev, iar daca te duci la un laborator de teste, adevarul te loveste crunt in fata: aproape nimic din ceea ce consumam in cantitati industriale nu este pe cat de natural ne-am astepta noi sa fie.
Intr-o luma afectata de obezitate si sedentarism, mancatul sanatos aproape ca a devinit o relgie, iar pentru unii o adevarata obsesie. Atentie insa! Mancarea de pe rafturile magazinului este "ca la mama acasa" doar pe ambalaj si de dragul reclamei. In rest, totul este o suma de compusi chimici meniti sa te faca sa crezi ca intr-adevar acesta este gustul adevarat.
"Natural" este definit foarte exact
De fapt, ce inseamna natural? Nu exista o definitie corecta in sensul inscriptionarii acestui cuvant pe produsele ambalate. Sau cel putin nu este afisat pe produs continutul nutritional, ingredientele si efectele asupra sanatatii. De obicei, pe ambalaj este scris "fara adaosuri si coloranti". In fapt, siropul din fructoza de porumb este considerat natural, desi este un produs biochimic.
Continutul de fructe nu are o valoare minima
Multi producatori de alimente se folosesc de faptul ca, daca un produs contine sub 0,5 grame de nutrienti, atunci este considerat ca avand in componenta zero aditivi.
Chiar daca multi afiseaza pe ambalaj continutul de fruct dintr-o bautura racoritoare, nu exista nicio lege care sa stipuleze cat la suta ar trebui sa contina fructe acea bautura.
Cel mai bine ar fi sa consultati eticheta, iar daca pe ea apar produse precum fructoza sau cine stie ce coloranti, in mod sigur sucul este cat se poate de "ajutat" sa fie natural.
Painea integrala nu este chiar asa de integrala
La fel precum bauturile racoritoare, si mancarea integrala poate contine destule produse chimice in compozitie. Controalele efectuate in marile magazine au scos la iveala faptul ca in produsele pe ale caror ambalaje era scris "integral", erau prezenti destui compusi chimici.
De ce ai scrie pe ambalajul de suc de portocale ca nu contine grasimi?
Inscriptia "fara grasimi" sau "fara colesterol" iti lasa impresia ca ai ales calea cea buna in a te alimenta sanatos, insa nu este mereu asa. De exemplu, de ce ar scrie pe o sticla de suc de portocale, "zero grasimi"? Are cumva portocala in compozitie si grasimi? O alta problema o reprezinta informatiile nutritionale.
Aceste sunt de obicei date la un anumit gramaj. De exemplu, la o cutie de bomboane este afisata valoarea nutritionala per bomboana, insa, in cutie sunt 40 sau 60 de bomboane. Deci, informatia este pe jumatate adevarata.
"Proaspat" poate, de multe ori, sa insemne congelat
Proaspat nu inseamna intodeauna ca acel produs a fost fabricat cu putin timp in urma. De exemplu, carnea este congelata si livrata dupa catva timp de la iesirea din abator, nu imediat.
"Imbogatit" reprezinta un alt termen perceput gresit de catre consumatori. De multe ori atribuim ideea de imbogatit unui produs mai bun, cand de fapt acesta este "imbogatit" cu multe chimicale.
Cand un produs precum faina este procesat, acesta isi pierde vitaminele si mineralele. Atunci, producatorul apeleaza la "imbogatire", adica aditivi de vitamine si minerale, care numai naturale nu sunt.
Ulei rafinat sau extravirgin
Uleiul de masline extravirgin provine din prima presare a maslinelor. Are o aciditate nu mai mare de 0,8% si este considerat a avea un gust superior. Cele mai multe uleiuri de masline sunt extravirgine doar pe eticheta. Uleiul virgin este produs prin folosirea metodelor fizice si fara nici un fel de tratament chimic. Aciditatea este mai mica de 2% si are un gust bun.
Uleiul rafinat este considerat ca fiind de o calitatea mai slaba decat cel virgin. Rafinat inseamna ca uleiul a fost tratat chimic pentru neutralizarea gustului puternic (caracterizat ca fiind un defect) si a continutul de acizi. Deci, rafinat nu inseamna ca este mai bun, ci ca producatorul a intervenit chimic asupra uleiului.