Cat costa un pom de Craciun vandut de Romsilva: unul de trei metri se da cu doar 25 de lei, aproape de pomana
pom de craciunbrad de craciun
In vremuri de criza, preturi de criza - pomii de Craciun de la Romsilva au preturi de pornire de la 15 lei (inclusiv TVA), iar un brad mai inalt, chiar de trei metri, costa numai 25 de lei!
Bodgan Boghian, sef serviciu in cadrul Directiei Comerciale a Romsilva, spune ca anul acesta sunt scosi la vanzare nu mai putin de 31.000 de pomi pentru Sarbatorile de iarna, numai buni pentru a fi impodobiti in casele romanilor.
Desigur, preturile variaza, dar romanii pot cumpara un
pom de Craciun mai mic platind numai 15 lei. Cei ce locuiesc intr-o casa cu incaperi mai inalte, pot opta pentru unul de trei metri, al carui pret este doar 25 de lei.
Reprezentantii Romsilva spun ca preturile au ramas la nivelul din anii trecuti, in ciuda faptului ca, la nivelul intregii economii, ne confruntam cu scumpiri generalizate.
"Romsilva ofera spre vanzare pentru sezonul Sarbatorilor de iarna din acest an aproape 31.000 de pomi de Craciun, iar preturile sunt aceleasi ca si in anii trecuti.
Acestea pleaca de la 15 lei, inclusiv TVA, la specia molid, cu dimensiunea de 0,7 si un metru, iar cei care ajung la inaltimea de 3 metri sunt la 25 de lei, in timp ce pentru specia brad pretul este intre 25 si 35 de lei.
Preturile acestea sunt valabile aici, la locul de recoltare, iar daca sunt transportati in piete sau in alte locatii se adauga costurile de transport, manipulare si depozitare. Posibilitatile de recoltare din acest an au fost cam aceleasi ca si in anii precedenti. Anul trecut am avut posibilitatea sa recoltam 34.000 de pomi de Craciun si am vandut efectiv in jur de 30.000 de brazi", a transmis reprezentantul Romsilva.
Cei mai scumpi sunt brazii in ghiveci
Daca iti doresti un brad in ghiveci, trebuie sa bugetezi ceva mai multi bani. Romsilva ii vinde la preturi ce variaza intre 100 si 250 de lei.
In calitate de persoana fizica, poti gasi brazi de vanzare de la Romsilva la Pepiniera Silvica Cozieni sau la ocoalele silvice din cadrul RNP.
Informatiile de mai sus se pot dovedi a fi deosebit de importante pentru romani, in conditiile in care aproximativ 92% dintre conationali au obiceiul de a impodobi bradul de Craciun. Dintre cei care impodobesc bradul, jumatate aleg un brad natural, 37,4% prefera bradul artificial, iar 2,3% brazi tinuti in ghiveci si tot 2,3% impodobesc bradul din curtea casei.
Cum mentinem pomul de Craciun proaspat cat mai mult timp
Inainte de a-l instala, tine bradul in aer liber cateva ore, apoi, ciopleste 8-10 cm din scoarta trunchiului si pune pomul intr-o galeata cu apa. Pentru ca bradul sa aiba o viata mai lunga, pune in apa o pastila de aspirina, un pic de sare si o lingura de zahar.
Pentru a creste durata de viata a bradului de Craciun, poti sa-l asezi intr-o galeata cu nisip umed, pe care sa-l uzi o data la 2-3 zile.
Este indicat ca bradul sa stea mai intai intr-un spatiu racoros si bine luminat si, ulterior, sa-l pui in camera in care va sta pana la sfarsitul sarbatorilor.
Locul pomului trebuie sa fie cat mai departe de calorifere, soba, camin sau semineu. Este necesar ca spatiul sa fie cat mai des aerisit.
Evita asezarea bradului in zone intens circulate ale casei, unde ar putea fi lovit sau rasturnat sau unde cineva ar putea sa se impiedice de instalatia de lumini.
Foto: freepik.com