Care sunt tradatorii care au schimbat istoria
tradatoriistorieiudanapoleonspionerou
Scriitorul si monografistul Stefan Zweig facea candva observatia ca mersul istoriei a fost adesea determinat de doua categorii de oameni: eroii si tradatorii.
Stefan Zweig sustine ca de cele mai multe ori eroii s-au folosit de tradatori si uneori invers.
Datorita contributiei agentilor dubli au pierit mii de vieti, dar tot datorita lor au fost uneori salvate alte vieti, in functie de conjuctura istorica si de acea parte a baricadei pe care acestia au luptat, comenteaza portalul list25.
Iuda, vanzatorul lui Isus
Reprezinta cazul legendar al unui prototip al tradatorilor din toate timpurile. Iuda reprezinta brandul tradarii.
El l-a tradat pe Iisus, sarutandu-l frateste pe obraz, mesajul indicand semnalul ca acesta este omul cautat. A urmat judecata si rastignirea. Pretul are si el valoare de brand: pentru 30 de arginti l-a vandut Iuda pe Isus.
Brutus si caderea lui Caesar
Decimus Junius Brutus Albinus era un var indepartat al imparatului Caesar. Unii istorici spun ca acesta era nepotul imperatorului, dar se speculeaza si ideea ca ar fi fost fiul lui nelegitim.
Om de incredere al imparatului, s-a alaturat conjuratiei care a pus la cale si a infaptuit asasinarea din 15 martie anul 44 i.Hr. Se spune ca imparatul, vazandu-l printre complotisti ar fi exclamat: "Tu, quoque Brute, fili mi!", adica "pana si tu Brutus, fiule!".
Austriacul Alfred Redl, spionul din Primul Razboi Mondial
Acesta a fost un ofiter austriac, care s-a pus la inceputul secolului trecut in slujba spionajului Rusiei, impotriva imperiului Austro-Ungar. Potrivit unor istorici, acesta a jucat un rol dublu, servind cu acelasi zel Franta si Italia.
Monografistii au stabilit ca, inainte de inceperea Primului Razboi Mondial, el a vandut Rusiei planurile exacte cu care Austro-Ungaria urma sa invadeze Serbia.
Atacul, tintit precis, a pricinuit moartea a jumatate de milion de austrieci. Cand a simtit ca politia austriaca l-a dibuit, Redl s-a sinucis.
Julius si Ethel Rosenberg au vandut secretele americanilor
Cei doi soti au vandut Uniunii Sovietice planurile secrete ale bombei atomice americane. Prinsi de catre FBI datorita denuntului unor colegi in ale spionajului, au fost judecati, condamnati la 5 aprilie 1951 si executati pe scaunul electric la 19 iunie 1953.
Imediat dupa finalizarea procesului, in presa vremii au aparut mari controverse provocate de lumea comunista, unele aspecte ramanand si astazi inca neclarificate.
Aldrich Ames, spionul CIA
Acest cetatean american si-a dorit din adolescenta sa ajunga ofiter CIA si a ajuns. A fost repartizat in Divizia URSS-Europa de Est si trimis sa culeaga informatii din teren.
Pentru a-si duce la ideplinire sarcinile secrete, spionul a reusit sa ia cotact cu informatori sovietici, in slujba carora s-a pus insa rapid, fiind rasplatit cu sume mari de bani. A transmis sovieticilor informatii pretioase strict secrete ale SUA, in schimbul carora le transmitea americanilor diferite piste false.
Desi a fost monitorizat de americani, a continuat sa fie mentinut la CIA pana in decembie 1991, cand a fost arestat. La 22 februarie 1994, a fost condamnat la inchisoare pe viata.
Ephialtes din Trachis a schimbat soarta Spartei
Ephialtes a fost grecul care i-a dezvaluit imparatului persan Xerxes I planurile exacte si pozitiile ostilor spartane ale lui Leonidas I, pentru ca persanii sa le poata ataca prin spate. Rezultatul a fost batalia de la Termopile in anul 480 i. Hr, cand a pierit floarea armatei lui Leonidas.
Cu toate acestea, desi cazuse Atena, un grup de eroi intrati in legenda a reusit sa continue lupta pe cont propriu, inscriind victoria de la Salamina din 22 septembrie anul 480 i.Hr., intrata si ea in legenda.
Karl Schulmeisten si Napoleon Bonaparte
Acesta si-a inceput cariera, la sfarsitul secolului al XVIII-lea, ca om de afaceri, apoi contrabandist si in cele din uma ca spion in slujba Austriei. La inceputul secolului XIX, l-a descoperit pe victoriosul Napoleon Bonaparte si i s-a oferit acestuia, ca agent dublu.
Istoricii sustin ca lui Schulmeisten i s-a datorat capturarea ducelui Enghien, dar si stralucita victorie a lui Napoleno de la Austerlitz, cauzata in mare parte de faptul ca Franta cunostea dispozitivele inamice.
Dupa caderea lui Bonaparte, Schulmeisten s-a retras discret si a ramas sa traiasca o viata de lux, dovedind ca nu intodeauna spionii o sfarsesc chiar asa de rau.