Care sunt planetele unde nu ti-ai dori sa ajungi vreodata
planetelocuricarbonsistem solarunivers
Oamenii au fost atrasi de explorarea cosmica inca din cele mai vechi timpuri. Excursiile vor deveni in curand realitate, mai multe companii punand la punct acest serviciu sau fiind pe drumul cel bun. In viitorul nu foarte indepartat, din ce in ce mai multi ne vom permite calatorii in afara Terrei.
Cercetatorii sustin ca exista insa locuri unde nu ar trebui sa ne dorim sa ajungem, iar Universul poate fi un loc foarte neprimitor. Iata cateva locuri in care nu ti-ai dori sa ramai captiv, pentru ca ai sfarsi in mod cat se poate de lamentabil:
Planeta de carbon
Situata in apropierea centrului galaxiei noastre, unde carbonul se gaseste in cantitate mai mare decat oxigenul. Aici, planetele se formeaza cu totul altfel si regasim ceea ce savantii denumesc planete de carbon.
Aici, in lumea de carbon, cerul diminetii nu este asemanator celui terestru. Va puteti imagina o pacla de culoare galbena cu nori negri, care are sub ea mari de titei si smoala, relateaza site-ul Listverse.
Suprafata acestei planete se afla in continua fierbere, un miros greu de metan fiind simtit din loc in loc. Ploua cu benzina, insa in tot acest iad, exista si ceva atragator. Savantii spun ca acolo unde carbonul e la el acasa exista si mari cantitati de diamante.
Planeta Neptun
Savantii inca nu au descoperit de unde provine vantul care sufla pe Neptun, cu viteze de aproape 2.500 de kilometri pe ora. O asemenea forta e cu mult mai mult decat organismul nostru poate suporta, asa ca daca am vizita aceasta planeta am fi sfasiati pur si simplu.
Aici, sunt cele mai puternice vanturi planetare din sistemul nostru solar. Oamenii de stiinta sustin ca acest aspect este ciudat, pentru ca planeta in cauza este departata de Soare si beneficiaza de putina caldura interna.
COROT exo-3b
Aceasta este cea mai densa si cea mai masiva exoplaneta cunoscuta pana in acest moment. Are dimensiunile lui Jupiter, insa masa sa este de 20 de ori mai mare, ceea ce determina aceasta lume sa fie de doua ori mai densa decat plumbul.
Savantii spun ca presiunea exercitata asupra unui om care ar calca pe suprafata acestei planete ar fi de neinvins, pentru ca, acesta ar cantari de 50 de ori mai mult decat pe Pamant.
Marte, planeta furtunilor
Pe Planeta Rosie, o furtuna de praf se poate forma in decurs de cateva ore, aceasta putand cuprinde intreaga planeta in cateva zile. Aici sunt cele mai puternice si mai violente furtuni de praf din sistemul nostru solar, care produc vartejuri ce pot ajunge si pana la inaltimea Everestului, vantul atingand viteza de 300 km/h.
Cercetatorii spun ca originea acestor furtuni este un crater de impact, cel mai adanc din Sistemul Solar. De exemplu, temperaturile din Bazinul Hellas sunt cu 10 grade mai mari decat la suprafata craterului plin de praf, iar diferenta de temperatura hraneste vantul, care genereaza o noua furtuna de dimensiuni apocaliptice.
WASP-12b, cea mai fierbinte planeta
WASP-12b este o planeta care isi orbiteaza steaua la cea mai mica distanta dintre toate lumile cunoscute. Aceasta este cea mai fierbinte planeta descoperita pana acum, avand aproape 2.200 de grade Celsius.
La o asemenea temperatura am fi incinerati instantaneu, iar temperatura de la suprafata planetei este la jumatate din cea de pe Soare si de doua ori mai mare decat cea a lavei.
Gigantul Jupiter
Furtunile care se produc pe Jupiter sunt mai de doua ori mai mari decat Pamantul insusi. Vanturile de pe acest gigant ating 650 de km/h, iar fulgerele sunt de 100 de ori mai luminoase decat cele de pe Terra.
In adancurile planetei Jupiter se afla un ocean adanc de 40.000 de kilometri, constand in hidrogen metalic lichid. Daca la suprafata hidrogenul de pe Jupiter e lichid, la fel ca si pe Terra, cu cat te apropii de miezul planetei acesta devine metal lichid, sub actiunea presiunii atmosferice. Acesta conduce electricitatea si caldura si reflecta lumina, asemeni unei oglinzi enorme.
Pluto cel indepartat
Aceasta planeta indepartata, este un loc extrem de rece, o lume a azotului inghetat, a dioxidului de carbon. O lume acoperita de o patura de metan in mai toate cele 248 de zile plutoniene, cat dureaza un an aici.
"Zapada" de aici nu are culoarea alba, avand o nuanta roz-maronie, din cauza interactiunilor cu razele gamma venind din spatiu si de la Soarele indepartat. Soarele ofera intr- o zi aici la fel de multa lumina si caldura cat o luna plina, pe Terra. Cat despre temperatura, aceasta este cuprinsa intre -228 si -238 grade Celsius.
Venus cea periculoasa
Planeta Venus a ajuns sa fie cunoscuta in lume, odata cu lansarea programului sovietic "Venera". Savantii rusi au tras concluzia ca e cea mai periculoasa planeta din sistemul nostru solar. Aici, aerul este foarte toxic, asa ca oricine ar ajunge acolo ar fi sufocat pe loc.
Presiunea atmosferica este de 100 de ori mai mari ca pe Terra, asa ca a merge pe suprafata acestei planete ar fi ca si cum ai incerca sa calci la o adancime de 1.000 de metri, in adancul oceanului, pe planeta noastra.
In plus, temperaturile sunt de 475 de grade Celsius, iar concentratia mare de acid sulfuric, care constituie ploaia care cade pe Venus, te-ar putea dizolva pur si simplu.