Care sunt cele mai poluate tari din Europa
poluareeuropaaerbucurestibulgariasofia
Aerul bulgarilor este mai poluant decat al altor tari din Europa, releva un studiu realizat de autoritatile de mediu ale batranului continent.
Bulgaria are cele mai mari concentratii poluante, provenite de la automobile si alte surse, informeaza nytimes. Bolile cauzate de poluare variaza de la astm la cancer. Bulgaria prezinta si cea mai ridicata concentratie de monoxid de carbon si dioxid de sulf, releva analizele Agentiei Europene de Mediu.
Poluarea in Sofia, capitala Bulgariei, este binecunoscuta de oricine a locuit acolo. "Cand iti pui un tricou alb si iesi la o plimbare de cateva ore prin Sofia, te vei intoarce acasa cu imbracamintea murdara", a declarat Alex Mehamed, un student in varsta de 25 de ani, care locuieste in orasul bulgar. Sofia are o populatie de 1,2 milioane locuitori. "Uneori, fac urmatorul experiment: Merg prin Sofia si nu ating nimic; cand ma intorc acasa si ma spal pe maini, sapunul se murdareste".
Bulgaria nu este insa singura tara in care aerul are o calitate foarte scazuta. In timp ce orasele bulgaresti conduc topul in privinta concentratiei de particule poluante, Polonia se afla pe aproape si orasele din nordul Italiei sunt "fruntase", cand vine vorba de stratul de ozon.
"Cei mai multi oameni nu traiesc intr-un mediu sanatos", a declarat Hans Bruyninckx, CEO-ul European Enviroment Agency. "Pentru a obtine un drum sustenabil, Europa trebuie sa fie ambitioasa, in vederea implementarii unei legislatii puternice".
Bulgaria are o istorie indelungata a industrializarii in era sovietica, cand atentia asupra implicatiilor ecologice a fost minima. Fiind una din cele mai sarace tari din Europa, Bulgaria nu a reusit sa-si curete aerul. Potrivit unui raport ONU din 2011, Bulgaria, Armenia si Romania "sunt fruntase in privinta cazurilor de deces cauzate de poluarea aerului".
O parte a problemei in Bulgaria si tarile vecine este reprezentata de utilizarea lemnului pentru incalzirea caselor. "Populatia apeleaza la combustibilii traditionali, cand nu isi mai permite costurile de energie", a declarat Valentin Foltescu, expert roman in calitatea aerului din cadrul agentiei.
Polonia, unde predomina utilizarea carbunelui, se situeaza la fel de precar in privinta masurilor pentru imbunatatirea calitatii aerului. La polul opus, Estonia, fosta tara din blocul sovietic, dispune de un aer foarte curat, comparativ cu vecinele sale.
"Studiile arata ca multi cetateni inteleg bine impactul calitatii aerului asupra sanatatii si solicita autoritatilor sa ia atitudine in UE, la nivel national si local, chiar si in vremuri de austeritate", a declarat Janez Potocnik, comisarul european pentru mediu, intr-o declaratie de presa.