Care e procedura de contestare a executarii silite unui bilet la ordin in Romania?
bilet la ordinexecutare silita
Fiind un instrument financiar de plata des intalnit in relatiile dintre profesionisti, biletul la ordin joaca un rol important in stingerea obligatiei contractuale izvorate din contracul incheiat intre cele doua parti, avand scopul garantarii obligatiilor de plata. Cel mai mare avantaj al biletului la ordin il constituie calitatea de titlu executoriu in Romania.
Astfel, daca nu este respectata obligatia de plata in baza biletului la ordin la scadenta, creditorul este indreptatit sa solicite direct executarea silita in Romania. Legea nr. 58/1934 prevede, insa, si modalitatea prin care se poate obtine anularea executarii silite unui bilet la ordin in Romania. Societatea Romaneasca de avocatura Pavel, Margarit si Asociatii recomanda apelarea la un avocat specializat in litigii comerciale si anularea executarii silite a biletelor la ordin in Romania care va poate indruma in procedura de anulare a executarii silite in Romania.
Conform Legii nr. 58/1934, in situatia in care obligatia de plata nu este executata la scadenta, executorul judecatoresc din Romania va comunica debitorului o somatie de plata prin care il va pune in intarziere, avand un termen de 5 zile pentru a formula contestatie la executarea silita in Romania.
Executorul judecatoresc in Romania va efectua procedura de drept comun, instiintand debitorul ca, in cazul in care nu isi va respecta obligatia de plata, conform somatiei de plata, va continua cu procedura de executare silita in Romania.
Contestatia la executare silita in Romania, in ceea ce priveste biletul la ordin, titlu executoriu in Romania, se va introduce la instanta de executare, care o va judeca potrivit Codului de procedura civila, de urgenta si cu precadere, inaintea oricarei alte pricini.
Un avocat specializat in litigii comerciale si anularea executarii silite a unui bilet la ordin in Romania poate analiza daca titlul executoriu in Romania emis a fost completat in mod corespunzator si in termenul legal, in conformitate cu dispozitiile legale si, de asemenea, va poate indruma in procedura de anulare a executarii silite a biletului la ordin in Romania.
Este posibila si formularea unei cereri de suspendare a executarii silite in Romania numai in cazul in care contestatorul, inscriindu-se in fals, nu recunoaste semnatura sa sau pe cea a reprezentantilor legali ori a imputernicitilor sai sau nu recunoaste procura, potrivit art. 62 din Legea 58/1934. In cazul suspendarii executarii silite in Romania, creditorul va putea obtine masuri asiguratorii, precum poprirea sau sechestrul asigurator.
Hotararea pe care o pronunta instansa asupra contestatiei la executare in Romania, va putea fi atacata in termen de 15 zile de pronuntare doar cu apel.
Astfel, atunci cand debitorul este prejudiciat in legatura cu nerespectarea dispozitiilor legale referitoare la biletul de ordin si la executarea silita in Romania, acesta poate apela la serviciile unui avocat specializat in litigii comerciale si anularea biletelor la ordin si a executarii silite in Romania.
Explicatiile ne-au fost oferite de Societatea Romaneasca de avocatura Pavel, Margarit si Asociatii,una dintre societatile de avocatura de top din Romania.
Foto: freepik.com