Cand pica Rusaliile 2018 si cate zile libere vor avea romanii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cand pica Rusaliile 2018 si cate zile libere vor avea romanii
Cand pica Rusaliile 2018 si cate zile libere vor avea romanii
de Magda Florea la 18 Mai. 2018
Urmareste-ne pe Google News
rusalii 2018traditii si obiceiuri rusaliiminivacanta rusaliizile libere rusalii 2018despre sarbatoarea rusaliilor

In conditiile in care se zvoneste ca minivacanta de Rusalii ar dura 9 zile, ministrul Muncii a facut clarificari: romanii nu vor primi zilele libere pe 29, 30 si 31 mai, astfel ca, minivacanta de Rusalii va dura numai 3 zile.

Update Rusalii 2018:

In acest an, Sarbatoarea Rusaliilor vine cu o minivacanta de trei zile pentru bugetari.

Acestia vor fi liberi in urmatoarele zile: sambata (26 mai), duminica (27 mai-prima zi de Rusalii), luni (28 mai-a doua zi de Rusalii).


La cateva zile distanta, bugetarii vor avea din nou cateva zile libere: vineri (1 iunie), sambata (2 iunie) si duminica (3 iunie).

Cand pica Rusaliile 2018 in calendarul crestin ortodox?

Rusaliile se sarbatoresc la 50 de zile de la Paste. In acest an, Rusaliile pica pe data de 27 mai (duminica), dar e posibil sa ne bucuram de o minivacanta de 9 zile, deoarece luni, 28 mai, este liber legal, iar apoi urmeaza 1 iunie, din nou o zi declarata nelucratoare, iar autoritatile ar putea conecta intre ele aceste zile libere legale 

 Zile libere 2018 de Rusalii 

Oamenii vor fi liberi sambata (26 mai), duminica (27 mai-prima zi de Rusalii), luni (28 mai-a doua zi de Rusalii), 29, 30 si 31 mai (daca autoritatile decid sa ofere zile libere) vineri (1 iunie), sambata (2 iunie) si duminica (3 iunie).

Astfel, rezulta o minivacanta de Rusalii de 9 zile, cel putin pentru bugetari, deoarece Guvernul a decis sa intrerupa activitatea in sectorul de stat de vineri, 25 mai (la sfarsitul programului de munca), pana luni, 4 iunie. Zilele de 29, 30 si 31 ar urma sa fie recuperate ulterior de salariatii la stat. In schimb, pentru angajatii din sectorul privat aceste zile raman lucratoare.

Rusaliile sunt o sarbatoare foarte importanta pentru crestini, fiind cunoscuta si sub denumirea de "Pogorarea Sfantului Duh". Sarbatoarea Rusaliilor este una dintre cele mai vechi sarbatori crestine, impreuna cu cea a Pastilor, fiind praznuita inca din vremea sfintilor apostoli. 

Sarbatoarea Rusaliilor isi are originea in sarbatoarea trandafirilor la romani, consacrata cultului mortilor.

Etimologia cuvantului "Rusalii" provine, bineinteles, de la romani, simbolizand atat aceasta sarbatoare a trandafirilor, cat si pe fetele imparatului Rosalim, despre care se credea ca au puteri magice, seducand oamenii si pedepsindu-i pe cei care nu le respectau.

Legende legate de sarbatoarea Rusaliilor

Cand s-au implinit cincizeci de zile de la Inaltare, s-a auzit un tunet care a strabatut multimea adunata la Ierusalim din toata lumea. Duhul Sfant s-a vazut in chip de limbi de foc, pogorand nu numai peste cei doisprezece apostoli, ci si peste cei saptezeci de ucenici. Apostolii au inceput sa vorbeasca in limbile tuturor neamurilor si sa se inteleaga intre ei, iar multimea a crezut ca sunt beti. Atunci, Sfantul Apostol

Petru a vorbit in mijlocul multimii, iar 3.000 de oameni s-au convertit la crestinism. Se crede astfel ca Cincizecimea este sarbatoarea intemeierii Bisericii Crestine, pentru ca cei 3.000 de oameni au alcatuit cea dintai comunitate crestina din Ierusalim, nucleul Bisericii de mai tarziu.

In popor, oamenii considera ca aceasta sarbatoare reprezinta spiritele mortilor, ale ielelor si zanelor rele. Tot in credinta populara se crede ca Rusaliile sunt spiritele mortilor ce ce au parasit mormintele la Joimari si au petrecut Pastile cu cei vii, insa acum refuza sa se intoarca pe lumea cealalta, facandu-le rau oamenilor pe Pamant.

Pentru a le imbuna, oamenii, care evitau sa le spuna Rusalii, le-au dat diferite nume: iele, zane sau frumoase. Exista superstitia ca aceste spirite stau pe langa izvoare si pot, prin cantecele lor, sa ia mintile oamenilor si sa-i imbolnaveasca. Boala seamana, se spune in popor, cu o transa ce nu poate fi inlaturata decat de puterea dansului calusarilor.

Rusalii 2018: Traditii si Obiceiuri

Romania este o tara bogata in traditii si obiceiuri de Rusalii, si nu numai. Credinta crestina a poporului roman ne ofera o multime de traditii din fiecare regiune a tarii, care s-au pastrat de sute de ani si probabil vor dainui vesnic peste neamul nostru. In timp ce unele traditii sunt extrem de populare in toata tara, altele sunt specifice unor zone, sau chiar unice.

Udatul nevestelor de Rusalii, obicei unic in Romania

Acesta este cazul obiceiului udatului nevestelor de Rusalii, din Ardeal. Conform obiceiurilor, a doua zi de Rusalii, femeile proaspat maritate sunt udate de catre flacaii satului cu apa raului, pentru a da nastere la prunci sanatosi si frumosi. Tinerii din sat le iau in brate pe femeile abia maritate si ameninta ca le arunca in apa. Sotii acestora trebuie sa negocieze cu flacaii, si sa isi plateasca "datoria" inteleasa, astfel incat femeile sa fie udate doar pe pantofi.

Dupa acest ritual, cu totii petrec pana seara tarziu. Traditia este unica in Romania si are o vechime de aproape un secol.

In celelalte zone ale tarii, oamenii impodobesc casele cu frunze sfintite de tei sau de nuc, pentru a indeparta duhurile rele, ung usile cu usturoi, pentru a fi feriti de ghinion tot anul si danseaza Jocul Calusarilor, pentru a alunga spiritele Ielelor care vin sa faca rau.

Tot de Rusalii, in unele gospodarii se prepara unsori care se dau pe ugerele vacilor, pentru a spori laptele. 

In unele zone ale tarii, in sambata Rusaliilor se impart oale impodobite cu flori si cu un colac deasupra, pentru pomenirea mortilor. In duminica Rusaliilor, se impart farfurii frumos impodobite pentru vii.

De asemenea, foarte cunoscuta este si credinta ca daca vremea de Rusalii va fi frumoasa, asa va fi tot anul.



Jocul Calusarilor din Oltenia
 
In Oltenia, grupuri de cate sapte-opt calusani merg din casa in casa pentru a colinda si a alunga spiritele rele, iar oamenii ii intampina cu frunze de nuc, cu pelin, usturoi, apa si sare. 

Luni, in a doua zi de Rusalii, se duc calusarii la casa bolnavilor din sat. Persoana suferinda este scoasa din casa, asezata cu fata in sus, cu capul spre miazazi (sau rasarit), se aseaza langa ea steagul si o oala de pamant cu apa, de care se leaga o ata rosie si un pui mic de gaina. Daca, dupa executarea tuturor melodiilor, bolnavul incepe sa tremure, e semn ca e luat din calus.

Atunci stabilesc o zi in care vor veni sa-l scoale din casus. Ei repeta jocul potrivit de trei ori; atunci este prins  si bolnavul in joc; in acest moment vataful ia oala de lut si o arunca in sus. 

Cand cade, oala se sparge si puiul ramane mort. Daca bolnavul are noroc sa se scoale, sar cateva picaturi de apa pe el; atunci el se va ridica si fuge dupa calusari jucand. Daca nu are noroc sa se scoale, nu-l atinge nicio picatura de apa, inseamna ca e ursit sa moara, nu-l atinge nicio picatura de apa , inseamna  e ursit sa moara.

Un alt obicei unic - Impanatul boului

Un alt obicei unic in tara de Rusalii se tine in localitatea clujeana Batin. Aici se organizeaza "impanatul boului", eveniment ce consta intr-o procesiune care se desfasoara pe ulitele satului, personajul principal fiind un bou impodobit cu ghirlande de flori.
 
In fata parohiei, preotul satului il sfinteste, apoi da de baut participantilor. Boul este, la un moment dat, eliberat si, conform traditiei, o fecioara "il stapaneste", apoi face de trei ori cu el ocolul unei mese, in incurajarile asistentei. Potrivit datinii, fata se va marita intr-un an. 

Superstitii de Rusalii 2018. Ce nu e bine sa facem in aceasta zi

In aceasta zi este strict interzis ca oamenii sa merga la camp. Rusaliile ii pedepsesc pe cei care incalca interdictia cu boli denumite popular: amorteala, dambla, luat de vant sau ologeala.

In Duminica Rusaliilor nu e bine sa te urci in arbori sau in locuri inalte si nici sa calatoresti departe de casa. La poarta si in casa se pun flori, frunze de tei sau de nuc.

De asemenea, de Rusalii, oricine se cearta e luat de iele.  

De la Duminica Rusaliilor, timp de noua saptamini, nu se mai culeg ierburi de leac.

Daca in noaptea de Rusalii vei dormi sub cerul liber sau daca te vei duce la fantana, vei cadea sub puterea Ielelor, deci este indicat sa eviti sa faci aceste lucruri.

Zile libere 2018: Minivacanta de Rusalii si minivacanta de 1 mai

In 2018, romanii au parte de 15 zile declarate oficial sarbatori legale. In curand, ne vom bucura de liberul de 1 mai, cand vom avea parte de o minivacanta de patru zile de Ziua Muncii

Acest lucru este posibil datorita faptului ca ziua de luni, 30 aprilie, a fost declarata zi libera pentru salariatii din sectorul public, pentru a face "punte" cu data de 1 mai. Astfel bugetarii vor avea parte de inca o minivacanta de patru zile. 

Apoi, romanii se vor bucura de minivacanta de Rusalii, care ar putea dura 9 zile, deoarece luni, 28 mai, este liber legal, iar apoi urmeaza 1 iunie, din nou o zi declarata nelucratoare, iar autoritatile ar putea lega liberele.

Citeste si: 8 destinatii ideale pentru vacanta de 1 Mai

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Salariul unui inginer in Romania: cat de bine sunt platiti inginerii, in functie de experienta
Companii

Salariul unui inginer in Romania: cat de bine sunt platiti inginerii, in functie de experienta

today12 Nov. 2024
Majorare alocatii copii. S-a decis! Cand intra mai multi bani in contul parintilor si cat vor primi in plus
Economie

Majorare alocatii copii. S-a decis! Cand intra mai multi bani in contul parintilor si cat vor primi in plus

today12 Nov. 2024
Strategii digitale pentru cresterea vanzarilor in retail
Business

Strategii digitale pentru cresterea vanzarilor in retail

today12 Nov. 2024
Seful BNR, avertisment despre majorarile salariale din sectorul privat: Suntem pentru cresteri salariale, dar datele sunt decorelate cu productivitatea
Economie

Seful BNR, avertisment despre majorarile salariale din sectorul privat: Suntem pentru cresteri salariale, dar datele sunt decorelate cu productivitatea

today12 Nov. 2024
Ghidul soferului. Ce sa faci cand martorul de bord al presiunii in pneuri se aprinde
Noutati auto 2024 - stiri din domeniul auto

Ghidul soferului. Ce sa faci cand martorul de bord al presiunii in pneuri se aprinde

today12 Nov. 2024
Cum sa iti deschizi un magazin online de produse handmade si sa castigi bani
Companii

Cum sa iti deschizi un magazin online de produse handmade si sa castigi bani

today12 Nov. 2024
Cum sa-ti schimbi singur uleiul la masina: ghid pas cu pas, pentru soferii incepatori
Noutati auto 2024 - stiri din domeniul auto

Cum sa-ti schimbi singur uleiul la masina: ghid pas cu pas, pentru soferii incepatori

today12 Nov. 2024
Preturile incep din nou sa urce. Pericole mari pentru puterea de cumparare, dar si pentru ratele la credite
Ultimele stiri economice

Preturile incep din nou sa urce. Pericole mari pentru puterea de cumparare, dar si pentru ratele la credite

today12 Nov. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016
Audit gratuit - Gazduire web 12 luni cadou - Fokus Digital Services

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Strategii digitale pentru cresterea vanzarilor in retail
Business

Strategii digitale pentru cresterea vanzarilor in retail

today12 Nov. 2024
Seful BNR, avertisment despre majorarile salariale din sectorul privat: Suntem pentru cresteri salariale, dar datele sunt decorelate cu productivitatea
Economie

Seful BNR, avertisment despre majorarile salariale din sectorul privat: Suntem pentru cresteri salariale, dar datele sunt decorelate cu productivitatea

today12 Nov. 2024
Ghidul soferului. Ce sa faci cand martorul de bord al presiunii in pneuri se aprinde
Noutati auto 2024 - stiri din domeniul...

Ghidul soferului. Ce sa faci cand martorul de bord al presiunii in pneuri se aprinde

today12 Nov. 2024
Cum sa iti deschizi un magazin online de produse handmade si sa castigi bani
Companii

Cum sa iti deschizi un magazin online de produse handmade si sa castigi bani

today12 Nov. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x