Burundi - schita de portret a celei mai sarace tari din lume
Conform celor mai recente date furnizate de Fondul Monetar International, Burundi este cea mai saraca tara din lume, cu un Produs Intern Brut pe cap de locuitor de numai 267 de dolari. Prin comparatie, cu un Produs Intern Brut per capita de 14.900 de dolari, Romania pare un paradis al bunastarii.
Burundi este situata in centrul Africii, are o suprafata de numai 27.834 de kilometri patrati si 11,5 milioane de locuitori, ceea ce inseamna ca pe un teritoriu care reprezinta ceva mai mult de o zecime din teritoriul Romaniei traieste o populatie reprezentand mai mult de jumatate din cea a Romaniei.
Altfel spus, densitatea populatiei in Burundi este ca si cum intreaga populatie a Romaniei s-ar gasi ingramadita in doar trei judete: Timis, Suceava si Caras-Severin.
Din 1903, Burundi a fost colonie germana, iar dupa primul razboi mondial a devenit colonie belgiana. In 1962 si-a dobandit independenta, iar in 1966 monarhia a fost abolita in Burundi si tara a devenit o dictatura militara.
Primele alegeri din Burundi au fost tinute abia in 1993, iar primul presedinte ales nu a prea avut vreme sa-si savureze victoria, fiindca a fost asasinat la doar cateva luni de la preluarea mandatului.
In urma acestui eveniment, nou-nascuta democratie burundeza a sucombat, iar tara a fost sfasiata de un razboi civil intre etnicii hutu si cei tutsi.
Dupa sangerosul razboi civil si masacrarea a sute de mii de combatanti din ambele tabere, a urmat o noua lovitura de stat militara si tot asa.
La ora actuala, predintele statului Burundi este Evariste Ndayishimiye. Cea mai recenta isprava a presedintelui burundez este ca a refuzat sa primeasca (gratuit) vaccinurile anti-COVID oferite tarii sale printr-o initiativa caritabila mondiala care isi propune sa faciliteze accesul echitabil la vaccin pentru toate tarile lumii.
Fondul Monetar International considera ca oamenii care au un venit mai mic de 1,90 dolari pe zi traiesc in saracie extrema. In aceasta situatie se gasesc, astazi, 9,4 milioane de burundezi, adica 80% din populatia tarii.
Doar intr-o alta tara africana, Sudanul de Sud, procentul celor care traiesc in saracie extrema este mai mare, si anume 85%,
Ca tot sunt in desfasurare Jocurile olimpice de la Tokyo: prima participare a Burundi la Jocurile Olimpice de vara a avut loc in anul 1996, la Atlanta (Statele Unite).
Atunci, alergatorul burundez Venuste Niyongabo a castigat medalia de aur in cursa de 5.000 de metri. Aceasta este, pana acum, singura medalie obtinuta la Olimpiada de un sportiv din Burundi.
Apropo de alergat: o lege din 2014 le interzice locuitorilor din Burundi sa alerge in grupuri (jogging) deoarece autoritatile au considerat ca in timpul acestei activitati participantii ar putea pune la cale comploturi.
Probabil tot pentru a evita te miri ce miscari anarhiste, in Burundi presa este, in totalitate, controlata de stat.
Agentiile de turism ii descurajeaza pe cei care vor sa viziteze Burundi. Nici nu-i de mirare ca numarul turistilor este nesemnificativ, atata timp cat ei se expun urmatoarelor riscuri: sa fie surprinsi in mijlocul unei rafuieli purtate cu arme de foc, sa fie jefuiti sau sa se trezeasca in situatia de a deveni captivi in aceasta tara din pricina inchiderii intempestive a granitelor.
Cam asa arata schita de portret a celei mai sarace tari din lume.
Sursa foto: pexels.com