Bucuresti - Micul Paris sau Mica Viena?
targ de craciunchristmas markettarg craciun vienatarg universitateturism vienapromovare oras
Mult a fost, dar putin a mai ramas. Am trecut cu bine peste Apocalipsa de anul acesta. O asteptam pe urmatoarea. Dar pana atunci mai avem un hop: Craciunul.
Vedem deja ca Bucurestiul incepe sa capete cate putin din aspectul Vienei. Sau cel putin se incearca.
Pentru ca din ce in ce mai multi romani prefera sa se trateze in spitalele din strainatate, indeosebi in Viena, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a decis ca anul acesta Spitalul Colentina sa devina un mini AKH a la Bucuresti. Astfel, viitorul centru de cercetare este facut din bani europeni, are aparatura de ultima ora, fiind dotat cu 300 de echipamente si dispozitive medicale. Intreg centrul de cercetare medicala a avut nevoie de o investitie de 23 milioane euro, bani din fonduri europene, dintre care doar o treime din suma a fost achitata de catre municipalitate.
Cateva luni mai tarziu, tot Oprescu sugera ca "este extrem de important ca Bucurestiul sa devina capitala la Dunare". Astfel, acest lucru ar fi insemnat un pol de dezvoltare pentru tara, dar si unul dintre cele mai importante centre economice, culturale si universitare din Europa Centrala si de Sud-Est.
Dar iarna a venit si... surpriza! Nu a prins autoritatile pe picior gresit in privinta luminitelor.
Tocmai de aceea, in seara zilei de cinci decembrie, un elev olimpic la matematica de la Colegiul National "Tudor Vianu" a aprins luminitele de sarbatori in Bucuresti din incinta Bucharest Christmas Market.
Asadar, Primaria Capitalei impreuna cu LUXTEN a decis amplasarea coifurilor colorate pe Bulevardul Magheru, Nicolae Balcescu, I.C. Bratianu, Unirii. Alte ornamente au fost expuse de la Piata Unirii pana la Palatul Parlamentului si de la acesta pana la intersectia cu Mircea Voda, Lascar Catargiu, Regina Elisabeta, pe Soseaua Kiseleff, Piata Victoriei, Calea Victoriei, Arcul de Triumf, Centrul Istoric, Piata Constitutiei, Piata Regelui, Piata George Enescu si Piata Universitatii.
Toate ornamentele puse de municipalitate se intind pe 22 de kilometri si insumeaza 2,7 milioane de beculete de tip LED care vor fi aprinse pana de Sfantul Ion, pe 7 ianuarie 2013.
Iar pentru ca spiritul acestei perioade sa se simta intr-adevar si pentru ca parcarea subterana de la Universitate a fost gata la timp, deasupra ei a fost amenajat targul Bucharest Christmas Market.
De asemenea, nici batrana Universitate nu a fost uitata, ci ea a fost de ajutor pentru proiectiile luminoase ale fulgilor de nea, oamenilor de zapada, la fel ca si Banca Comerciala Romana sau alte cladiri din zona.
Bucharest Christmas Market a fost inscris in reteaua internationala a celor mai importante targuri din Europa din 22 de tari, alaturi de un alt targ din Romania, cel din Sibiu. Astfel, targul reuneste 65 de casute din lemn la care vizitatorii pot gasi obiecte de artizanat, tesaturi brodate, icoane, costume traditionale romanesti, mancare traditionala, vin fiert sau turta dulce etc. Evident, preturile sunt mai piperate decat in mod obisnuit. De exemplu, pretul unei bundite din blana de oaie poate fi cuprins intre 800 si 1.000 de... euro, nu lei! Evident, te-ai putea gandi ca acesti bani ar fi de ajuns pentru o fuga pana la Vienna Christmas Market daca nu ai fi atat de nationalist...
Apoi, tot in cadrul targului se poate gasi Casa lui Mos Craciun unde acesta va primi toti copiii cuminti si le va oferi dulciuri, insotit fiind de zane si spiridusi. In plus, scrisorile adresate Mosului pot fi puse intr-o cutie speciala de unde Mosul le va lua, le va citi si le va indeplini dorintele. Iar pentru ca ele sa devina realitate, Mosul are nevoie si de o sanie cu reni pe care copiii o pot vedea langa casa. Insa pentru ca de sarbatori se spune ca trebuie sa fim mai buni, vizitatorii targului pot dona carti si jucarii in interiorul casei Mosului.
Nici bradul nu lipseste din cadru, ci are 17 metri, este impodobit cu 2.500 de becuri galbene, iar in varf se afla asezati doi ingeri cu trambite.. Bineinteles, nu poate fi trecut cu vederea, la fel cum nu poate fi ignorat nici caruselul pentru copii din mijlocul targului.
Targul de Craciun a mai inghitit zece tone de cetina, peste 3.000 de becuri colorate si circa un kilometru de ghirlande luminoase.
Iar cum vizitatorii nu s-au lasat asteptati, puteai auzi din cand in cand o afirmatie ca "nu seamana deloc cu targul din Viena". Iar daca ai trecut macar o data pe acolo, probabil sti mai bine cum sta treaba cu diferentele dintre targul vienez get-beget si targul romano-vienez.
Dar, revenind la Mica Viena, pentru ca lipscanii vechi au disparut, au venit lipscanii noi. Cine sunt acestia? Reprezentantii Agentiei de Turism a Vienei care au decis ca in acest an, faimoasele candelabre de pe strada Graben sa ajunga la Bucuresti. Insa, este vorba doar despre cinci candelabre. Astfel, pentru o promovare mai buna, in prima faza au fost aprinse doar patru candelabre, al cincilea avand nevoie de un impuls de 500 de like-uri pe pagina de Facebook.
Intregul proiect are ca scop promovarea capitalei austriece si nu a existat niciun contract intre primariile celor doua Capitale. Astfel, toate costurile au fost asigurate de acestia, de la transportul candelabrelor, la echipamentul tehnic, electricitate si spatiu inchiriat. Din pacate, pentru ca bugetul acestora a fost limitat, si perioada a fost redusa, fiind de doar doua saptamani, intre 19 noiembrie si 3 decembrie.
In ciuda faptului ca ambele candelabre sunt produse de aceeasi companie, dimensiunile celor care au ajuns pe strada Lipscani sunt ceva mai reduse. Iar spre deosebire de cele originale, cele adus in Bucuresti au avut nevoie de schele metalice pentru sustinere.
Dar, ai trecut cumva pe strada Lipscani pe 2 decembrie si nici urma de ele? Da, este posibil. Si nu pentru ca bugetul s-ar fi redus subit. Desi Agentia de Turism a Vienei a primit o permisiune si o confirmare scrisa ca poate expune candelabrele pana pe data de 3 decembrie, ei au fost chemati sa dezasambleze candelabrele inainte de primul weekend din luna decembrie din cauza... alegerilor parlamentare. Din fericire, directoarea Oficiului National de Turism al Austriei, Gabriele Lenger, stie ca atat timp cat un departament oficial este implicat in vreo activitate, sansele ca ea sa fie dusa la bun sfarsit sunt extrem de reduse.
Insa, cu toate acestea, se pare ca si inainte de mini promovarea Vienei din acest an, romanii nu ocoleau capitala vieneza.
Marturie sta faptul ca "numarul de turisti interesati de Viena, este in crestere an de an atat pentru pachete turistice cat si pentru biletele de avion", iar turistii "prefera Viena ca destinatie de shopping sau de city-break, altii destinatiile exotice - de peste mari pentru sejururi mai lungi - precum Kenya, pe tarmul Oceanului Indian si/sau Cipru sau Tel Aviv - pentru city break-uri, pentru a scapa de gerul din Romania si sa se relaxeze pe plaja. Totusi, exista si un segment interesat de capitalele europene, unde se organizeaza piete de Craciun: Viena, Praga, Paris etc", spune Madalina Grosu, product manager Happy Tour Group.
In privinta preturilor pentru pachetele turistice pentru Viena destinate turistilor individuali pornesc de la 207 euro/persoana pentru un city break cu bilet de avion Bucuresti - Viena - Bucuresti (Austrian Airlines) inclus, 3 nopti cazare si mic dejun la hotelul ales, taxele de aeroport.
Ce se afla pe lista obiectivelor turistice?
Roata din Viena, Catedrala St. Stefan, Palatul Imperial Hofburg, Scoala Regala Spaniola de Calarie, Muzeul de Arta, Palatul Schonbrunn. Insa, iarna sunt ceva mai rezervati si "prefera sa faca shopping sau pur si simplu sa se delecteze cu aroma de vin fiert si de scortisoara din pietele de Craciun".
De altfel, Grosu afirma ca "datorita cresterii cererii pentru Viena in acest an, de la jumatatea lunii noiembrie pana in data de 31 decembrie 2012, am avut pachete turistice cu locuri garantate. Acestea s-au vandut atat in agentiile noastre proprii si asociate cat si online".
In plus, "avem si turisti care schiaza in Austria. unii dintre ei zboara pana la Viena si raman in oras 1 sau 2 zile pentru cumparaturi, dupa care inchiriaza o masina pana la destinatia finala", conchide aceasta.
In spiritul sarbatorilor romano-austriece, urarea din aceasta perioada poate fi Frohe Weihnachten sau Craciun Fericit!
Sursa foto: manager.ro, vienna.info