Britanicii au desecretizat discursul pregatit pentru Elisabeta a II-a in caz de razboi nuclear
regina elisabetarazboi nucleardiscursul regelui
Printre documentele datand din perioada Razboiului rece, recent declasificate de guvernul britanic, se afla o schita de discurs catre natiune, pe care regina Elisabeta a II-a urma sa il pronunte, la televiziune si radio, daca s-ar fi declansat un razboi nuclear.
Un alt document desecretizat releva ca, in eventualitatea unui atac nuclear sovietic, regina urma sa fie adapostita, intr-un buncar plutitor intr-unul din lacurile scotiene.
Planul de reactie in caz de atac nuclear se numeste "War Book" si a fost elaborat in perioada Razboiului rece si reinnoit pana in 1990.
Documentul cuprinde toate actiunile in detaliu ale autoritatilor britanice si sta la baza volumului "The Secret State" al profesorului Peter Hennessy, de la Universitatea din Londra.
In ceea ce priveste discursul, regina urma sa spuna: "Stim cu totii ca pericolele cu care ne confruntam astazi sunt infinit mai mari decat cele cu care am avut de a face pana acum in istorie.
Dar, indiferent de ororile care ne asteapta, avem calitati care vor constitui din nou puterea noastra si ne vor ajuta sa ne pastram libertatea, asa cum s-a intamplat de doua ori in acest secol trist."
Oficialii britanici recunosc ca, cel mai probabil, regina Elisabeta a II-a nu stia de existenta acestui document, in ciuda faptului ca textul a fost citit, in primavara anului 1983, in cadrul unor manevre ale armatei britanice, care simulau actiuni in caz de razboi nuclear.
Una dintre cele mai vii amintiri din copilarie mentionate de Elisabeta a II-a a fost apelul catre natiune al tatalui ei, regele George al VI-lea, la inceperea celui de-Al doilea razboi mondial, moment magistral "reconstituit", in filmul "Discursul regelui".