Cu totii avem visuri si planuri. Unele se concretizeaza, pe altele le uitam undeva pe drumul vietii, pe altele le abandonam, dar multe nici nu se concretizeaza. De ce? Din cauza lipsei de incredere. Iti doresti sa deschizi un magazin de parfumuri barbatesti sau sa devii freelancer? Incepe cu autovalidarea si vei vedea ca in scurt timp lucrurile se vor aseza de la sine. In articolul de azi venim spre tine cu trei idei pentru a-ti creste respectul si iubirea proprie:
Am pus acest lucru pe primul loc pentru ca este probabil cel mai important aspect al autovalidarii. Se intampla, de asemenea, sa fie cel mai dificil si este un domeniu care necesita efort sustinut, zi de zi.
Cand te nasti, nu ai capacitatea sa stii sau sa-ti pese de ce cred ceilalti despre tine. Plangi cand vrei ceva (lapte, somn, o schimbare de scutec) si o faci cu tot sufletul. Dar cu cat te maturizezi mai mult, constientizezi CUM sa operezi in societatea mare si diversa. Iar ca o extensie naturala a acestui lucru, vei invata cum sa te incadrezi in societate. Aceasta „scoala a vietii” te invata sa faci diferenta dintre bine si rau. De altfel, te invata CE este acceptabil, corect, moral sau politicos in societate.
De exemplu, ti s-a spus vreodata sa iti iei coatele de pe masa atunci cand mananci? Cu siguranta, cineva care isi pune coatele pe masa la cina si nu respecta eticheta poate fi in continuare o fiinta umana buna, nu? Ideea este ca suntem judecati pentru actiunile noastre - mari si mici - in mod constant! Uneori, pare totul atat de natural, incat nici nu observi ca se intampla. Ca atare, chiar inainte de a atinge adolescenta, a devenit complet normal sa ne uitam in afara noastra pentru validare, daca ne descurcam bine sau mai putin bine.
Sunt suficient de slaba pentru a fi cool? Dintii mei sunt strambi? Trebuie sa detin cel mai nou iPhone pentru a fi acceptat in gasca de prieteni? Prietenii mei isi vor bate joc de mine daca nu voi mai bea alcool? As vrea sa fac medicina, dar tata insista sa merg la Drept. Atatea intrebari si indecizii pot sa-ti rapeasca ani din viata, sa te frustreze si sa te deraieze de la aflarea adevaratului sine.
De cate ori ti-ai spus, „odata ce am ___, atunci voi fi cu adevarat de fericit/a”? Toti suntem vinovati ca ne-am amanat fericirea intr-un anumit moment, fixandu-ne in mod constient fericirea pe lucruri care au o natura destul de simpla: o casa mai mare, gasirea sufletului pereche sau obtinerea unui loc de munca mai bine platit. De cate ori ai fost fericita dupa ce ai baut o ceasca de ceai delicios?
Uneori, chiar si atunci cand ajungem sa obtinem acele lucruri „mai mari”, precum o slujba mai bine platita, s-ar putea s? nu fim fericiti asa cum visam. Acest lucru se datoreaza faptului ca fericirea adevarata este o stare de spirit si trebuie cultivata din interior.
Sunt de acord ca evenimentele si circumstantele externe ne pot face viata mai buna sau mai rea. Dar, in general, nivelurile de fericire de zi cu zi vin din interiorul tau si din practicarea recunostintei. Tu te faci fericit, de tine depinde TOTUL!
Ce mentalitate te domina in prezent?
Te concentrezi mai mult pe ceea ce ai sau pe ceea ce nu ai?
Te concentrezi mai mult pe ceea ce ai sau pe ceea ce are altcineva?
Noi, oamenii, suntem cei mai mari critici ai nostri. Aproape ca iti pot garanta ca esti mai dur cu tine decat fata de cineva la care tii. Standardele pe care ni le stabilim sunt, de obicei, ridicate. Asta pentru ca vrem sa fim si sa realizam cat mai multe lucruri speciale in viata. Si asta este minunat, poate fi energizant sa iti stabilesti o tinta si apoi, sa o cuceresti.
Dar ce se intampla in acele ocazii in care nu atingi obiectivul pe care ti l-ai stabilit? Te pedepsesti sau te critici pe tine insuti? In esenta, acesta ar fi opusul practicarii autovalidarii. Pentru luna aceasta, ai ca tema de casa sa-ti evaluezi constient actiunile, ca si cum ai fi cel mai bun prieten al tau. Daca nu ai obtinut promovarea visata la locul de munca, monitorizeaza ce conversatii ai cu tine insuti. Ce povesti interioare iti spui? Poate iti spui ca nu esti suficient de bun/a. Sau ai putea crede ca ai meritat cu siguranta aceea promovare si, prin urmare, ai ajuns la concluzia ca viata e nedreapta si nu are rost sa mai incerci.
Cum te-ai consola daca tu ai fi acel bun prieten? Poate te-ai felicita pentru ca ai incercat si ai iesit din zona de confort. Sau te-ai linisti repetandu-ti ca sigur o sa ai noroc data viitoare. Astfel, autovalidarea include sa te tratezi asa cum ai face cu un prieten drag. Aminteste-ti toate luptele si provocarile pe care le-ai depasit cu succes in trecut. Acele momente in care ai crezut ca nu poti face fata, dar ai reusit incet-incet, cu blandete si curaj.
Daca iti schimbi mentalitatea, nu doar lumea ta interioara va cunoaste schimbare, ci si lumea exterioara se va deschide pentru tine. Incearca si vei afla ca poti. Dar pentru asta invata sa te iubesti.
Surs? foto: Pexels
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212