Autostrada pavata cu panouri solare in Japonia, de trei ori mai ieftina decat autostrada Pitesti-Sibiu
autostradapitesti-sibiujaponiapanouri solarejocuri olimpice 2020tokyo
Autoritatile din Japonia vor sa puna bazele unui proiect ecologic, ce presupune montarea de panouri solare in autostrazi. Un kilometru de autostrazi dotate cu panouri solare din Japonia, ar putea costa de trei ori mai putin decat un kilometru de autostrazi in Romania.
Autostrazile din Romania nu doar ca nu exista, dar putinii kilometrii pe care ii avem, sunt "ciuruiti" de gropi si denivelari. Dupa aproape trei decenii de la Revolutie, kilometrii de autostrada construiti se pot numara pe degete, insa valoarea lor are multe zerouri.
Nu stim ce contin autostrazile noastre, ca sa justifice cele mai mari costuri din Europa, insa stim ce contin ale japonezilor, si sunt de trei ori mai ieftine: panouri solare.
Citeste si:
Record in invatamantul romanesc: 96% dintre absolventii acestei specializari au fost angajati pe loc. Ce domeniu este atat de cautat
In urma cu doua luni, japonezii au construit deja o astfel de sosea intr-o parcare a unui magazin Seven-Eleven din Sagamihara, Prefectura Kanagawa. Deasupra panourilor solare este un material special care sa asigure durabilitatea, facand posibila deplasarea autovehiculelor.
Japonezii si-au propus ca pana in 2030, consumul de energie din Tokyo sa fie acoperit in proportie de 30% de energie regenerabila, comparativ cu tinta pentru 2016 de 12%. Proiectul de montare a panourilor solare in autostrazi si sosele are ca miza promovarea capitalei japoneze ca oras ecologic, atat in tara cat si afara, cu ocazia Jocurilor Olimpice din 2020.
Un astfel de proiect a mai fost dezvoltat de Franta. La francezi, un kilometru de strada solara costa aproximativ 5 milioane de euro. Inca nu stim daca si pe japonezi ii va costa atat, insa stim ca un kilometru de pe viitoarea Autostrada Pitesti-Sibiu costa 13 milioane de euro. Oricat de risipitori ar fi japonezii, este putin probabil sa tripleze aproape preturile din Frante.
Acestea fiind spuse, nu putem sa nu ne intrebam ce materiale pretioase contin autostrazile noastre.
Citeste si:
Tehnologia de recunoastere faciala, noul ''Big Brother''?
Sursa foto: pexeles.com