Ati primit amenzi de circulatie? Iata cum puteti scapa de ele
amenzi rutiereamenzi traficamenzi contraventionalecirculatiepolitia rutiera
Inalta Curte de Casatie si Justitie a oferit o sentinta care creaza un important precedent in instanta, ce ii poate scapa pe multi romani de amenzile de circulatie primite in baza unor procese-verbale completate necorespunzator de politisti.
Conform deciziei din data de 14 mai 2018 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, de acum inainte contravenientul poate sa ceara in instanta anularea procesului-verbal de amenda daca politistul care a aplicat sanctiunea nu a descris suficient fapta comisa. Acest fapt atrage nulitatea relativa a documentului, au stabilit judecatorii Curtii Supreme.
Ce trebuie sa contina un proces verbal valabil
Pentru a verifica daca procesul verbal care vi s-a intocmit intruneste conditiile legii, trebuie sa verificati daca in continutul lui se regasesc urmatoarele elemente:
1. Numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator;
2. Datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupatia si locul de munca ale contravenientului;
3. Descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita, precum si aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite;
4. Indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia;
5. Posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, daca acesta prevede o asemenea posibilitate;
6. Termenul de exercitare a caii de atac si organul la care se depune plangerea.
7. Recurs in interesul legii
Dezbaterea acestei spete de ICCJ in care s-a urmarit unificarea practicii judiciare, a avut loc dupa ce Avocatul Poporului a sesizat , la inceputul acestui an, Curtea Suprema, cu recurs in interesul legii, legat de dispozitii din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor.
"Examinarea jurisprudentei la nivel national a relevat ca instantele de judecata nu au un punct de vedere unitar in ceea ce priveste interpretarea art. 16 si art. 17 din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, modificata si completata, in sensul de a stabili daca descrierea insuficienta a faptei echivaleaza cu lipsa mentiunilor privind fapta savarsita, atragand astfel nulitatea absoluta a procesului-verbal de contraventie sau echivaleaza cu neindeplinirea cerintei privind descrierea faptei contraventionale si atrage nulitatea relativa". preciza Avocatul Poporului.