Ati da 100 $ pe un castron cu supa?
supa de inotatoare de rechinpopulatia de rechinidelicatese china
Atat costa supa de inotatoare de rechin. Dar nu pretul constituie cea mai mare problema, ci faptul ca, pentru satisfacerea cererii imense din partea consumatorilor chinezi, in fiecare an sunt ucisi 73 de milioane de rechini. Strict pentru inotatoarele lor.
Supa de inotatoare de rechin este considerata o delicatesa in China. Pana de curand ea era rezervata elitelor, din cauza pretului prohibitiv, dar in ultimii ani, pe fondul expansiunii clasei de mijloc din aceasa tara, din ce in ce mai multi chinezi au inceput sa si-o permita.
Supa respectiva a devenit astfel o afacere de miliarde de $ pe an, o afacere care, din pacate, a reusit sa ameninte cu disparitia populatia de rechini din unele zone de pe glob.
Vorbim aici despre un adevarat macel, ale carui efecte dezastruoase se vad foarte clar in apele de coasta ale Africii. Pe plaja Tofo, de exemplu (o plaja cu nisip alb, lunga de 8 km, aflata in sudul Mozambicului), turistii obisnuiau sa vina cu zecile de mii, atrasi de scufundarile magnifice pe care le puteau face in compania rechinilor. Dar asta a fost odata, realitatea din momentul de fata e cu totul alta.
“De obicei vedeam cam 10 rechini la fiecare scufundare”, spune unul dintre instructorii locali de diving. “Acum avem noroc daca vedem unul. Populatia de rechini a scazut cu 92%, ceea ce inseamna ca practic a cam disparut.” De vina este pescuitul ilegal care a inflorit aici in ultimii 10 ani, motivat de cererea masiva venita din China pentru supa de inotatoare de rechin. Vase de pescuit locale sau din alte tari misuna non-stop prin aceste ape, vaduvindu-le de cca 150.000 de rechini in fiecare an.
De fapt, nu este un pescuit propriu-zis, ci mai mult o risipa plina de cruzime, deoarece, dupa ce este adus la bordul vasului, rechinul este mutilat (i se taie coada si inotatoarele laterale cu o maceta), apoi este aruncat inapoi in apa, unde are parte de un sfarsit agonizant – sangereaza pana moare sau, nemaiputand sa se miste, este mancat imediat de alti pradatori.
Cumparatorii chinezi sunt in legatura directa cu aceste vase de pescuit, tocmindu-le pentru livrarea periodica a unei anumite cantitati de inotatoare, la preturi relativ mici, dar care pentru localnici inseamna enorm. E o afacere buna, dat fiind ca marfa ajunge ulterior in piata de peste din Hong Kong la preturi de pana la cateva sute de dolari pe kilogram.
Cererea totala de inotatoare de rechin, doar in Hong Kong, este de 10.000 de tone anual. Spania este de departe cel mai mare furnizor, cu cateva mii de tone pe an, dar Norvegia, Marea Britanie, Franta, Portugalia si Italia ofera si ele cantitati importante. La nivel mondial, ca furnizori conteaza si Taiwan, Singapore, Indonezia, Japonia, Emiratele Arabe Unite, SUA, Yemen, India, Mexic.
Pentru un occidental, este greu de inteles pana la urma ce e asa de special cu supa de inotatoare de rechin: nu are cine stie ce gust, iar inotatoarele in sine sunt cam cauciucate. Dar pentru un chinez supa aceasta este mancarea imparatilor, o delicatesa ce se serveste la ocazii importante – nunti, banchete, intalniri de afaceri – si care simbolizeaza bogatie, putere, prestigiu si onoare. Nu e de mirare ca o portie se vinde cu 100 $.
E o afacere infloritoare, asadar. Problema e ca din cauza ei populatia de rechini a scazut cu pana la 99% in unele regiuni, situatie favorizata si de faptul ca rechinii cresc incet si se inmultesc greu. Unele specii au nevoie chiar si de 20 de ani pana sa ajunga la maturitatea sexuala, iar nasterile aduc pe lume un numar redus de pui – 1 pana la 50, in functie de specie – dintre care putini supravietuiesc in primul an.
Iar daca rechinii se imputineaza, consecinta nu e deloc placuta: fara acest dusman natural, unele specii de pesti se vor inmulti peste masura, afectand la randul lor alte specii si astfel intregul ecosistem marin va fi pus in pericol. Ceea ce, sa recunoastem, e un pret cam mare pentru un castron cu supa.
Sursa foto: www.pexels.com