Trimiterea a 12 oameni pe Luna ramane, fara indoiala, una dintre cele mai mari realizari ale NASA, daca nu chiar cea mai mare din istorie. Astronautii au colectat roci, au facut fotografii, au efectuat mai multe experimente, au plantat steaguri si, in cele din urma, s-au intors acasa. Realizarile din timpul Programului Apollo nu au dus insa si la o prezenta umana de durata pe Luna.
La 50 de ani de la cea mai recenta aselenizare cu echipaj pe Luna, inca exista o multime de motive pentru care oamenii ar avea de ce sa se intoarca acolo. Nu sunt deloc putini nici cei care se intreaba de ce nu mai este posibil un astfel de program in ziua de astazi, mai ales in conditiile in care tehnologia a evoluat atat de mult din toate punctele de vedere in ultimele decenii.
NASA a promis insa ca mai devreme sau mai tarziu vom vedea din nou astronauti pe Luna. Este posibil sa asistam la un nou moment istoric cat de curand posibil, poate chiar pana in anul 2025. Este vorba despre Programul Artemis de aceasta data, program care include primele femei care vor atinge vreodata suprafata Lunii.
Fostul administrator NASA, Jim Bridenstine, care a condus agentia in timpul administratiei Trump de la Casa Alba, a declarat recent ca nu obstacolele stiintifice sau tehnologice au impiedicat Statele Unite sa mai trimita un echipaj pe Luna in ultimele decenii. “Daca nu ar fi existat riscul politic, am fi avut oameni pe Luna chiar si in acest moment”, a transmis Bridenstine recent in cadrul unui interviu. Ba chiar mai mult, fostul sef al NASA a spus ca “de fapt, am fi fost deja probabil pe Marte”.
Jim Bridenstine a explicat, asadar, pe intelesul tuturor de ce nu s-au mai intors astronautii americani pe Luna in ultimii 50 de ani - “Riscurile politice au fost cele care au impiedicat acest lucru. Programul ar dura prea mult si ar costa mult prea multi bani”.
“O misiune umana permanenta de cercetare pe Luna este urmatorul pas logic pe care trebuie sa il facem. Este la doua trei zile distanta. Ne putem permite chiar sa gresim si sa nu omoram pe toata lumea”, a mai declarat in urma cu ceva timp Chris Hadfield, fost astronaut.
O astfel de baza permanenta pe Luna s-ar putea transforma intr-un depozit de combustibil pentru misiuni spatiale de mare adancime sau ar putea duce la crearea unor telescoape spatiale cum nu au mai existat vreodata. Mai mult, o astfel de misiune ar putea facilita chiar viata pe Marte si ar putea rezolva mistere stiintifice vechi de cand lumea. Asadar, o serie intreaga de motive pentru care un nou program pe Luna ar trebui sa devina realitate cat de curand.
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si