Astazi este Ziua Imnului National al Romaniei
ziua imnului nationaldesteapta-te romane!imnul romanieimesaj iohannismesaj ludovic orban
Astazi, 29 iulie, este Ziua Imnului National. In Bucuresti, sarbatoarea a fost marcata prin organizarea unei ceremonii in fata Palatului Cercului Militar, la care a luat parte prim-ministrul Ludovic Orban, iar presedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj prin intermediul consilierului de stat Mihai Somordolea.
In mesaj, presedintele Romaniei a spus ca Desteapta-te, romane! reprezinta esenta valorilor si a idealurilor poporului nostru.
"Imnul National al Romaniei are un rol important in mentinerea sperantei romanilor pentru libertate, incununand marile victorii, glorificand eroii tarii. Traim intr-o Romanie moderna si democratica ce si-a pastrat cursul proeuropean si care si-a consolidat rolul in cadrul NATO, principalul garant al securitatii noastre.
Traversam o perioada marcata profund de efectele pandemiei de COVID-19, cu efecte semnificative pe multiple dimensiuni atat la nivel national cat si la nivel global si care ne-a impus schimbarea radicala a modului in care ne traim viata.
Astazi, mai mult ca oricand, mesajul Imnului National continua sa fie la fel de puternic si motivant, fiindca ne inspira si ne indeamna sa ne dedicam construirii unei tari puternice si prospere, care sa poata gestiona cat mai bine situatiile de criza pe toate palierele.
Imi exprim speranta ca apelul la unitate nationala si solidaritate nationala transmis prin versurile imnului va coagula eforturile tuturor cetatenilor si ale institutiilor de a colabora pentru dezvoltarea si afirmarea tarii.
Doar prin implicarea activa a tuturor cetatenilor in viata societatii ne putem bucura de o tara prospera si puternica. La ceas aniversar, invit romanii de pretutindeni sa pretuiasca, sa respecte si sa cinsteasca Imnul nostru National", se arata in mesajul presedintelui Romaniei.
La randul sau, premierul Ludovic Orban a spus ca imnul national ne emotioneaza de fiecare data cand este marcat un eveniment important pentru Romania si pentru noi toti sau un succes romanesc din orice domeniu.
“Sarbatorita in fiecare an la 29 iulie, Ziua Imnului National ne duce cu gandul la toate momentele de rascruce ale istoriei post-pasoptiste, in care Desteapta-te romane! i-a insufletit pe inaintasii nostri prin versurile sale mobilizatoare, in Razboiul de Independenta din 1877 si in cele doua razboaie mondiale.
S-a intamplat la fel si in istoria recenta a Romaniei, in timpul Revolutiei anticomuniste din decembrie 1989, sau la manifestatiile de la inceputul anului 2017, din 10 august 2018, din Piata Victoriei, cand romanii s-au opus incercarii unor interese din sfera politica de a schimba legile justitiei in detrimentul democratiei si al statului de drept.
Mesajul de unitate si curaj al Imnului nostru national ne va da mereu puterea de a ne pastra directia catre viitorul pe care ni-l dorim, o Romanie sigura, moderna, cu cetateni prosperi, o Romanie atasata valorilor euroatlantice, o Romanie apreciata de partenerii nostri externi si de lumea larga. La multi ani, Romania!” a spus Ludovic Orban.
La originea imnului national al Romaniei se afla poemul "Un rasunet", scris de Andrei Muresianu si publicat in numarul 25 din 21 iunie 1848 al suplimentului "Foaie pentru minte, inima si literatura". Desteapta-te romane! a fost intonat pentru prima data, pe 29 iulie 1848, in Gradina Publica din Ramnicu Valcea, in prezent Parcul Zavoi.
Desteapta-te romane! a fost interzis dupa instaurarea regimului comunist, dar a fost cantat, in timpul revoltei de la Brasov, din 15 noiembrie 1987 si in timpul Revoluriei din decembrie 1989.
Imediat dupa aceasta, Desteapta-te romane! a devenit imnul national al Romaniei prin Constitutia din 1991, modificata si completata prin Legea de revizuire nr. 429/2003.
In forma actuala, Constitutia Romaniei prevede, prin Articolul 12, ca imnul national este Desteapta-te romane!, acesta fiind considerat simbol national, alaturi de drapelul tricolor, stema tarii si sigiliul statului.