Arest la domiciliu la ... Marriott
marriotfrauda marriotevaziune fiscala marriot
Meciul dintre procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel si reprezentantii unuia dintre cele mai importante lanturi hoteliere la nivel global a intrat intr-o noua faza, odata cu plasarea sub control judiciar a lui Gregor Aufhauser, directorul general al Societatii Companiilor Hoteliere Grand SRL, care administreaza celebrul Hotel Marriott din Bucuresti.
Acesta nu se afla in tara la data de 7 iulie, atunci cand zeci de mascati au luat cu asalt luxosul stabiliment din Centrul Capitalei, provocand stupoare si neliniste totodata in randurile “expatilor” din Romania. Iar acum, odata revenit in Romania, a fost audiat de catre procurorii care il acuza, alaturi de Kathrin Brettschneider, directorul financiar al aceleiasi societati, de evaziune fiscala, prejudiciul calculat la bugetul de stat fiind de aproximativ 7.500.000 lei.
Insa cum mai mult ca sigur procurorii nu se vor arata multumiti pana la sfarsitul anchetei cu aceasta masura si vor cere inasprirea ei, am putea asista in curand si la un arest la domiciliu de lux, in apartamentul de fite de la Marriott unde sta in Romania managerul hotelului.
Dincolo de aceste amanunte picante, actiunea procurorilor ridica mari semne de intrebare. Nu asupra anchetei in sine, care este mai mult decat salutara. Numai ca este greu de precizat de ce au preferat procurorii, mai ales ca sunt cei anticoruptie, care folosesc indeobste acest stil, o descindere in forta la sediul hotelului, cu tot circul mediatic de rigoare. Pentru ca este greu de crezut ca nu au stiut anchetatorii ca directorul general nici macar nu era in tara de cateva zile! Dar, sa zicem ca i-a luat valul entuziasmului ca isi vor prinde la cingatoare un “trofeu” atat de important.
Dar ar trebui sa fim prea naivi sa credem ca in toata industria hoteliera din tara noastra doar cei de la “Marriott” au facut evaziune fiscala. Mai mult chiar, nici nu este vorba de o operatiune tematica, dupa efectuarea unei analize de risc, impotriva unui intreg domeniu de activitate, cum a fost de exemplu in cazul firmelor de paza si protectie. Unde sute de astfel de societati au fost luate la puricat, existand informatii ca aici evaziunea fiscala reprezenta deja un fenomen generalizat.
Asa ca ramane marea intrebare de ce, din miile de unitati hoteliere care isi desfasoara activitatea in Romania zilelor noastre, fie ele mici pensiuni sau alte mari lanturi hoteliere, procurorii s-au lipit “ca marca de scrisoare” tocmai de Marriott. Iar singura sansa pentru a se risipi orice umbra de indoiala a adeptilor teoriei conspiratiei ar fi ca procurorii sa trimita in instanta un dosar beton, care sa nu lase loc la interpretari…