Aplicarea lotiunilor de protectie solara - Una recomanda dermatologii, alta fac romanii
vacantaconcediusanatatedermatologieplajaprotectie solara
Eficienta cremelor solare depinde foarte mult de modul in care o aplicam. Cremele de protectie solare au scopul de a ne proteja pielea impotriva razelor nocive ale Soarelui, ajutandu-ne sa ne bronzam uniform, fara pete si arsuri, insa indiferent de calitatea cremei, felul in care o distribuim pe piele conteaza cel mai mult pentru eficienta sa.
Cel mai important lucru de care trebuie sa tinem cont atunci cand aplicam creme de protectie solara este faptul ca acestea trebuie distribuite pe piele inainte cu 15-20 de minute de expunerea la Soare.
Crema de protectie solara trebuie sa fie absorbita de piele inainte de expunerea la razele Soarelui. Astfel, pentru a-i creste eficienta, aplica protectia solara atunci cand iesi din casa si te indrepti spre plaja, nu in momentul in care ai ajuns deja acolo. De asemenea, trebuie sa ai in vedere frecventa cu care reaplici protectia. In general, cremele de calitate au inscriptionat pe eticheta timpul de eficienta, dupa care, odata expirat, trebuie reaplicata crema.
Al doilea lucru foarte important este ca pielea trebuie sa fie curatata si usor exfoliata inainte de aplicare, pentru ca protectia solara sa fie absorbita corect de piele. E indicat sa faci un dus cu o lotiune de corp usor exfolianta si cu un burete de baie putin abraziv. Celulele moarte ale pielii vor fi astfel indepartate, iar porii vor fi deschisi si vor aborbi usor crema de protectie solara.
Un aspect extrem de important este si calitatea cremei, potrivirea ei cu tenul tau. De exemplu, daca ai pielea foarte deschisa la culoare, este indicat sa aplici crema de protectie solara mai puternica, de exemplu, SPF ("sun protection factor") 50. Pentru pielea mai inchisa la culoare, poti opta si pentru SPF 15, iar oamenii de culoare pot renunta complet la protectia solara, insa, in primele zile de plaja, e indicat sa utilizeze macar o crema cu protectie minima.
De asemenea, in primele zile de plaja, dupa mult timp in care nu ai stat la plaja, e indicat sa utilizezi o crema cu factor de protectie mai mare decat cea indicata pentru pielea ta, in mod normal. Acest lucru trebuie respectat in primele trei zile de plaja, dupa aceea, puterea factorului de protectie poate scadea.
Totodata, daca faci plaja in intevalul orar 13:00-17:00, desi este contraindicat de medici sa te expui la aceste ore la Soare, ai nevoie de o crema cu factor de protectie maxim, pentru ca radiatiile solare sunt foarte puternice.
Atunci cand alegi crema de protectie solara, trebuie sa tii cont si de tipul tau de piele. Spre exemplu, daca ai o piele uscata, trebuie sa alegi o crema hidratanta, pentru a evita uscarea si craparea pielii.
Nu in ultimul rand, crema trebuie sa fie rezistenta la apa, daca faci si baie in mare sau in piscina. Pentru ca eficienta cremei sa nu scada dupa ce intrii in apa, e important ca aceasta sa fie rezistenta la apa.
Cea mai frecventa greseala pe care o fac oamenii cand isi aleg crema de protectie solara este faptul ca nu urmaresc factorul de protectie, ci capacitatea cremei de a potenta bronzul. Din dorinta de a se bronza cat mai repede, multi nu aplica deloc crema, ci doar uleiuri de plaja.
Chiar daca, initial, obtin o piele bronzata, in cateva zile pielea se va exfolia si pot aparea arsuri, iar bronzul va disparea. Pentru un bronz de calitate si de lunga durata, trebuie respectata protectia solara in primele trei zile de plaja, dupa care se poate trece la uleiurile bronzante.
Pentru a evita "vizitele nedorite" la dermatolog, trebuie sa tii cont de aceste reguli care iti pot "salva" pielea de la arsuri, crapaturi sau deshidratare. In fond, sanatatea este mai importanta decat pielea bronzata, dar le poti avea pe amandoua daca ai rabdare si tii cont de aplicarea corecta a cremei de protectie solara.
Citeste si:
Marele premiu in oameni