Aparatul care a fotografiat Marea Unire a fost expus la Muzeul National din Alba Iulia
samoila marzafotograf unirearthur bachmarea adunare nationala1 decembrie 1918
Cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei, vizitatorii orasului Alba Iulia pot vedea, la Muzeul National al Unirii, aparatul de fotografiat cu burduf folosit de Samoila Marza in 1 Decembrie 1918, pentru a fotografia evenimentul de acum 95 de ani.
Samoila Marza a reusit sa faca numai cinci fotografii, acesta fiind singurele care au imortalizat momentul istoric.
In 1919, Marza a realizat un album numit "Marea Adunare de la Alba Iulia in chipuri", care a fost folosit si de catre delegatia romana la Conferinta de Pace de la Versailles.
Marza a daruit albumele, care nu au fost realizate in serie, si unor personalitati ale vremii: regelui Ferdinand I, premierului Ionel Bratianu, lui Iuliu Maniu si generalului Berthelot.
Fotograful oficial al Adunarii ar fi trebuit sa fie Arthur Bach, care a facut multe poze document cu Alba Iulia, inainte si dupa 1918, dar care, nu se stie din ce motive, nu a fost prezent la manifestare.
Ulterior, intr-o discutie cu un istoric, Bach a spus nu avea obligatia sa fie acolo ca fotograf oficial.
Cele cinci fotografii facute de Samoila Marza au constituit un argument al delegatiei Romaniei prezente la Conferinta de Pace de la Paris din anul 1919, pentru a demonstra caracterul plebiscitar al Marii Adunari de la Alba Iulia si, implicit, al vointei romanilor ardeleni de a se uni cu Romania, potrivit muzeografului Tudor Rosu, citat de Agerpres.
Pe langa cele cinci fotografii care au imortalizat momente din timpul Marii Adunari Nationale din 1 Decembrie 1918, Samoila Marza a mai realizat trei in dimineata aceleasi zile in satul sau natal, Galtiu, cu ai sai consateni, inainte de a pleca cu totii la Alba Iulia.
Trei din cele cinci fotografii din 1 Decembrie 1918 infatiseaza scene cu multimea de pe Campul lui Horea (Platoul Romanilor), iar doua cu tribunele oficiale de la care au vorbit episcopul Iuliu Hossu si Dr. Aurel Vlad.
La vremea respectiva, pentru a realiza o fotografie, era nevoie de 10-20 de minute. Placile fotografice erau foarte grele, la fel si trepiedul pe care era asezat aparatul de fotografiat.
Din pacate, nu exista fotografii realizate in fosta Casina, actuala Sala Unirii, unde cei 1.228 de delegati au proclamat Unirea Transilvaniei cu Romania.
Dupa unii istorici, Marza nu ar fi fost lasat sa intre, neavand ceea ce, in termeni actuali, se numeste acreditare, altii sustin ca nu au fost facute fotografii pentru ca Marza, nefiind delegat, nu a intentionat sa intre in cladire, nestiind ca era unicul fotograf...
Marza a vandut aparatul cu burduf si accesoriile Muzeului din Alba Iulia, in anul 1967, cu banii primiti, Marza intentionand sa-si cumpere un aparat modern, cu care voia sa faca fotografii la Semicentenarul Unirii, in 1968, dar fotograful a murit in decembrie 1967, la varsta de 81 de ani.