Angajatii care isi dau demisia parasesc seful, nu compania
demisiecompaniefirmamanagersalariati
"Angajatii care pleaca dintr-o companie parasesc seful, nu firma". Aceasta afirmatie este tot mai des intalnita in mediul de afaceri romanesc. Cat adevar este insa in spatele ei si care sunt motivele reale care stau la baza unei demisii?
Dimisia este un act de vointa unilateral. Din punct de vedere legal, aceasta actiune este transata foarte clar. Totusi, in spatele unei astfel de solicitari exista povesti de viata, aspiratii, nemultumiri si trairi ale unor oameni, ale unor salariati care ajung intr-un moment al vietii in care isi doresc o schimbare.
Afirmatia conform careia salariatii pleaca din companie din cauza sefului este doar pe jumatate adevarata. Unii pleaca din cauza ca sunt nemultumiti de manager, intr-adevar. Dar procentul persoanelor care se lasa condusi spre demisie de aceasta cauza este mic, in raport cu alte motive.
Exista oameni care pleaca din companie din cauza colectivului. Mediul de lucru nu este unul placut: nu exista colaborare cu echipa, nu se pot integra in grup, au alt ritm de lucru fata de al celorlalti sau pur si simplu sunt deranjati de actiunile unui coleg sau ale unei colege.
De asemenea, angajatii pot parasi compania si din cauza ca isi doresc sa se afirme pe cont propriu, construindu-si o afacere a lor. Isi doresc sa fie proprii lor sefi, sa ia singuri deciziile importante si sa aiba mai multe beneficii financiare.
Cel mai des intalnit motiv care justifica demisia este nemultumirea salariatilor in raport cu veniturile. Multi oameni isi schimba locul de munca, in cautarea unei oportunitati mai bine platite. Totodata, foarte multe persoane isi dau demisia pentru a se orienta catre un job pe care il considera mai potrivit lor, mai potrivit aptitudinilor lor, timpului, programului sau perspectivelor de viitor.
Jobul din timpul facultatii este adesea abandonat in momentul absolvirii. Oamenii dobandesc abilitati, diplome si recunoasteri oficiale ale meritelor, iar la orizont li se ivesc perspective profesionale mai atractive.
Problemele sau influentele venite din familie pot sta la baza unei demisii. Multi parinti obisnuiesc sa isi sfatuiasca si sa isi indrume copiii catre optiunile pe care ei le considera a fi mai benefice, iar cei tineri le urmeaza sfaturile, schimbandu-si astfel locul de munca. Probleme din cuplu, posibilii factori de gelozie ai partenerului cu privire la ceea ce presupune un anumit job pot fi de asemenea, factori decisivi care indruma catre o demisie o persoana.
Citeste si:
Cursuri de programare gratuite in Bucuresti. 500 de locuri disponibile
Si problemele medicale pot genera demisii intr-o companie. Starea fizica sau psihica degradata influenteaza in mod direct aptitudinile unui angajat, motiv pentru care acesta se poate simti inferior in raport cu atributiile pe care le are, optand sa le abandoneze.
Sunt mii de factori care pot sta la baza unei decizii, si exista si situatii in care aceasta nu poate fi clar justificata, decat de spiritul de aventura al unor persoane, care pur si simplu vor sa schimbe ceva in viata, asa ca renunta la job.
Ar fi o dovada de superficialitate sa credem in afirmatia atat de pupulara conform careia oamenii nu parasesc compania, ci seful. De fapt, oamenii parasesc compania. Si pot avea motive serioase pentru acest gest.
Citeste si:
Rabla pentru electrocasnice. Cum puteti scapa de vechiturile din casa
Sursa foto: pexeles.com