Analizele Manager.ro: Sursele regenerabile asigura doar 3% din necesarul mondial de energie
energii regenerabilecentrale pe carbunepoluare
Energiile regenerabile au inregistrat cresteri semnificative in ultima perioada, chiar si de 27% pe an in cazul celei eoliene, dand sperante celor ingrijorati de pericolele pe care le presupune utilizarea combustibililor fosili sau nucleari. Trebuie spus insa ca vorbim aici, totusi, de surse de nisa, care nu reusesc sa acopere decat in proportie de 3% necesarul mondial de electricitate.
Adevarul e ca energia solara si cea eoliana nu constituie deocamdata solutii viabile la scara larga. Nici macar subventiile guvernamentale masive nu schimba semnificativ situatia – de exemplu, cele 535 de milioane $ acordate de Departamentul SUA pentru Energie producatorului de panouri solare Solyndra nu au fost suficiente pentru a impiedica falimentul acestei companii, in vara lui 2011.
Pana cand tehnologiile de tip Smart Grid si sistemele de inmagazinare a energiei nu vor avansa, problema va ramane: aprovizionarea cu energie eoliana si solara va fi prea scumpa si prea discontinua pentru a putea conta cu adevarat in competitia cu energia produsa de termocentrale sau de centralele nucleare.
In plus, mai intervine un aspect: contrar a ceea ce s-ar putea crede la prima vedere, cei care militeaza pentru protectia mediului nu-si indreapta protestele numai impotriva centralelor nucleare sau a incineratoarelor de deseuri, ci si impotriva campurilor de panouri solare si a parcurilor eoliene, adica exact impotriva instalatiilor “verzi”, preferate de ecologisti.
Motivul e foarte simplu: nimeni nu este prea incantat ca in zona sa peisajul sa fie modificat in mod radical de o padure de turbine eoliene de 120 de metri inaltime, cu pale de 75 de metri si cantarind fiecare 1.100 de tone, care afecteaza mediul nu numai prin masivitatea lor, ci si prin numarul mare. Un parc eolian nu poate avea doar 3 turbine, pentru ca asemenea echipamente se instaleaza in zone unde vanturile sunt frecvente si unde exista, deci, un potential care trebuie exploatat cat mai bine.
In Italia, de exemplu, unde guvernul a fost nevoit recent sa renunte la constructia a 4 centrale nucleare, s-a calculat ca productivitatea celor 4 centrale poate fi compensata prin instalarea a 12.000 de turbine eoliene.
Dar ce inseamna 12.000 de turbine eoliene? 13 milioane de tone de ciment si otel si o suprafata ocupata de cca 240 kilometri patrati – deci un impact major asupra mediului, care justifica protestele localnicilor din zonele vizate (Puglia, Sicilia si Sardinia, care au cel mai mare potential eolian). In consecinta, se pune problema: daca nici energiile regenerabile nu sunt bine vazute, atunci ce solutii raman?
Simplu, daca energie nucleara nu, energii regenerabile nu, singura solutie ar fi revenirea in forta la combustibilul cel mai vechi, cel mai rentabil si, totodata, cel mai poluant: carbunele. Toate puterile mondiale iau in calcul exploatarea masiva a “aurului negru”, pe fondul diminuarii investitiilor in energia nucleara dupa dezastrul de la Fukushima. Desi este considerat o resursa demodata, carbunele contribuie totusi la obtinerea a 41% din energia electrica la nivel mondial si a 26% din energia electrica la nivel european.
Problema insa cu aceasta resursa, dupa cum spuneam, o constituie poluarea: la nivelul Uniunii Europene, aceasta poluare este responsabila in fiecare an pentru 18.200 de morti premature, aproximativ 8.500 de cazuri noi de bronsita cronica si peste 4 milioane de zile de lucru pierdute, care inseamna, per ansamblu, costuri de aproximativ 42,8 miliarde euro pe an.
Raportul “Facturile de sanatate neachitate. Cum ne imbolnavesc centralele pe carbune”, realizat de organizatia HEAL, precizeaza:
“Carbunele este inca o sursa de energie majora in Europa si aproape 50 de centrale noi pe carbune sunt in prezent in curs de constructie. Dar dependenta continua de carbune are un pret de care factorii de decizie nu par a fi constienti: o factura neplatita pentru serviciile de sanatate. Aceasta factura este suportata de catre cetateni, prin bugetele nationale de sanatate si in general de economie, din cauza scaderii productivitatii.
Productia de energie electrica pe baza de carbune se adauga la calitatea si asa slaba a aerului din Europa - afectata in principal de transporturi, industrie, incalzirea rezidentiala si agricultura. Centralele electrice pe carbune elibereaza cantitati substantiale de pulberi toxice, ca urmare, din perspectiva sanatatii, construirea de noi centrale electrice pe carbune inseamna a lucra impotriva eforturilor de combatere a bolilor cronice, a crea cheltuieli substantiale pentru sistemul de sanatate publica si a bloca emisii periculoase in atmosfera pentru zeci de ani.”