Analiza KeysFin. Efectul Colectiv - firmele de protectie impotriva incendiilor, un business de viitor
incendiustingatoare incendiuprotectie incendiu
Sunteti pregatiti impotriva incendiilor? Aveti acasa un stingator, la firma la care lucrati exista detectoare de fum, sprinklere, hidranti, planuri in caz de necesitate? Dupa tragedia din clubul Colectiv, nu exista, probabil, roman care sa nu fi inteles consecintele ignorarii masurilor de protectie impotriva incendiilor.
Iar cea mai buna dovada o reprezinta faptul ca din magazinele de specialitate au disparut, practic, tot ce inseamna produse specializate, de la extinctoare la detectoarele de fum, hidranti etc.
Analistii de la KeysFin au vrut sa afle care sunt efectele in materie de business ale tragediei din #Colectiv, dincolo de cele administrative si penale.
Expertii au descoperit, astfel, ca afacerile din acest sector, identificat cu codul CAEN 8425 - activitati de lupta impotriva incendiilor si de prevenire a acestora - au un potential de dezvoltare cu adevarat remarcabil pe termen mediu si lung.
Statisticile KeysFin, realizate pe baza datelor de la Registrul Comertului si Ministerul Finantelor, arata ca in Romania sunt inregistrate in prezent numai 75 de firme care ofera astfel de servicii.
“Raportat la nivelul Romaniei, inseamna ca avem nu mai mult de 1,7 companii per judet, ceea ce este extrem de putin raportat la potentialul de business. Iar daca luam in calcul ca cele mai multe asemenea societati sunt inregistrate in Bucuresti – 57, rezulta ca avem zone intregi din tara neacoperite cu astfel de servicii”, afirma cei de la KeysFin.
Potrivit datelor statistice, numarul firmelor specializate in domeniu a crescut in ultimii cinci ani de la 57 in 2011, la 61 in 2012, 65 in 2013 si 75 in 2014.
Si cifra de afaceri a acestora, pe ansamblu, a crescut in perioada luata in calcul de la 86,1 milioane de lei in 2011, la 101,7 milioane de lei in anul trecut. Profitul a urmat aceiasi tendinta, de la 9,8 milioane lei in 2011 la 12,2 milioane in 2014.
Interesanta este si evolutia numarului salariatilor din acest domeniu, de la 1599 in 2011 la 1926 in 2014.
“Statistica ne arata ca cele mai multe firme inregistrate in acest domeniu sunt in Bucuresti-Ilfov, zona urmata de judetele Dambovita, Prahova si Arad. Sunt arii intregi pe harta tarii unde nu exista, practic, servicii specializate in sectorul protectiei impotriva incendiilor, iar asta inseamna un potential de business foarte bun”, spun expertii.
KeysFin estimeaza un avans semnificativ al numarului firmelor si afacerilor din sector in urmatorii ani.
“Ordonanta de urgenta adoptata de Guvern saptamana trecuta, care da pompierilor dreptul de a sista activitatea firmelor care nu respecta masurile minime de protectie impotriva incendiilor, va influenta semnificativ piata, mai ales in 2016. Din informatiile noastre, exista deja comenzi ferme pentru serviciile din domeniu intr-un volum de peste 500% fata de media ultimilor ani”, spun analistii.
“Vorbim in principal de afaceri din sectorul HORECA (hoteluri, cluburi, restaurante), acolo unde multe firme au preferat sa ignore problema protectiei impotriva incendiilor. O situatie prezenta mai ales in cazul firmelor de tip SRL. La societatile medii si mari, cu spatii de productie sau de expunere de mare suprafata, cum sunt mall-urile, problema protectiei impotriva incendiilor a reprezentat o preocupare si pana in prezent”, au explicat analistii KeysFin.
Potrivit estimarilor agentiei de business management si credit risk management, piata serviciilor de profil va avansa in 2016 cu peste 100%, cifra de afaceri estimata urmand sa depaseasca 200 milioane de lei.
“Credem ca piata are un potential semnificativ in viitor. Este dificil de estimat un trend in acest sector, insa avand in vedere evolutia cadrului legislativ si a constientizarii de catre mediul de afaceri a importantei acestor masuri, o dublare a activitatii in domeniu este probabil sa intervina. Estimarile sunt relative, insa semnalele din piata converg catre un asemenea nivel”, spun expertii.
“Ganditi-va ca dincolo de sectorul comercial, constientizarea pericolului incendiilor a fost resimtita puternic si de populatie, nefiind exclus sa vedem in viitor masuri specifice si in blocurile de locuinte si la nivelul proprietatile individuale”, considera acestia.
“Riscul de incendiu va determina multe asociatii de locatari sa se doteze cu stingatoare si instalatii anti-incendiu pentru spatiile comune. Asta mai cu seama ca anveloparea blocurilor cu materiale in genul polistirenului a crescut sensibil potential unor incendii puternice, cu raza mare de actiune”, au mai declarat analistii de la KeysFin.
Sursa: KeysFin
Editorialist Manager.ro
9 ani de experienta in domeniul editorial
adresa de email:
mariat@rs.ro