Analiza: Cat de greu le este vegetarienilor sa afle ca...
vegetarianferma animalelor din ontariocireasa de pe tortcanadavitamina banimalepanthenolaminoaciziacid steariczahar albzahar brunregim vegetariancarnenaturalsinteticpungi de plasticsamponpasta de dintilipiciafectiunistudiicauciucurigandulvirtuticenusa purificataoase animalesursa regenarabilasanatatemoraladevarul
Un regim vegetarian este asemenea unei filozofii de viata.
Un fel de intelepciune in alegerea unui stil de trai altcumva. Dar mult mai aproape de respectul pentru sine, planeta si animale.
Argumentele in favoarea libertatii animalelor mai adauga altele la fel de solide vizand sanatatea oamenilor. Toate studiile dau note bune celor care sunt vegetarieni, in mare parte pentru ca acestia reusesc sa excluda din viata lor afectiunile cardiovasculare, osteoporoza, diabetul si chiar multe tipuri de cancer. Prelungindu-si viata si tineretea prin optiunea lor de a nu consuma carne.
Desigur, nimeni nu este obligat sa devina un vegetarian in secunda imediat urmatoare, mai ales ca obisnuinta e un gen de inertie care nu-ti da drumul cu una, cu doua. Insa nu trebuie exclusa multimea avantajelor unei asemenea vieti de dieta. Cu implicatiile ei morale.
Totusi, virtutile unui regim de viata ales de buna voie si nesilit de nimeni incep piarda din stralucire atunci cand se adauga insatisfactia ca ingrediente de origine animale populeaza zone unde nici gandul nu zoara. Si inca intr-un procent remarcabil. 98%, dupa cum arata Consiliul Fermei Animalelor din Ontario, Canada, citat de treehugger.com.
Respectiv...
1. Pungile de plastic au in componenta aditivi de origine animala in scopul imbunatatirii proprietatilor acestora.
2. Cauciucurile pentru masina si bicicleta sunt "ajutate" sa-si mentina forma si stabilitatea pe suprafata de frecare cu ajutorul acidului stearic din derivate animale.
3. Desi exista lipici sintetic, lumea de azi se lauda si cu lipiciul pentru lemn si instrumente muzicale natural, realizat din mixarea tesuturilor si a oaselor de origine animala.
4. Zaharul alb si... zaharul brun. Unele companii folosesc in procesul de fabricare a zaharului cenusa purificata provenind din oasele animalelor. Nici nu trebuie sa fii vegetarian ca sa te infiori...
5. Artificiile. Frumoase de privit, vinovate insa de poluarea mediului. In cazul lor se foloseste acidul stearic (de origine animala), pentru prevenirea fenomenului de oxidare. Si pentru a le asigura rezistenta in timp.
6. Biocombustibilii. Grasimile animale reprezinta o alta sursa regenarabila pentru acestia. Iar cererea in acest sens este in continua crestere.
7. Balsamul de rufe are in componenta un anumit tip de grasime de provenienta animala. Pe post de sacrificiu, boi, ovine si cai.
8. Samponul si balsamul de par se mandreste cu panthenolul, aminoacizii, vitamina B... Nu mai putin de 20 de componente naturale, unele de origine animala. Si eticheta se jeneaza sa le afiseze.
9. Pasta de dinti. Cireasa de pe tort, am spune noi. Compozitia ne anunta despre un procent de glicerina, intre 7 si 13%. Un produs care se gaseste in grasimile animale si vegetale.
Exista insa companii care sustin ca folosesc numai ingrediente de origine vegetala. Dar Adevarul ce spune?