ANALIZA: 11 realitati incomode despre coeficientul de inteligenta. Cum ne afecteaza viata?
analizacoeficient de inteligentaviatasuccestalentexperienta
Dorim sa credem, de cele mai multe ori, ca IQ-ul (coeficientul de inteligenta) nu ne afecteaza viata. Profesorii in stiinta Psihologiei David Hambrick si Elizabeth Meinz au scris recent un editorial pentru "The New York Times", intitulat "Ne pare rau, domnilor candidati, talentul chiar conteaza", in care citeaza cateva realitati bazate pe date reale. Potrivit acestora, talentul - nu practica, experienta, ambitia - ii separa pe cei buni de restul concurentei.
Analiza ar putea reprezenta un subiect incomod pentru multi dintre noi, cei care consideram ca munca ne va aduce succesul mult visat. Nu spunem ca NU aduce: doar ca nu poate concura cu inteligenta bruta.
Exista numerosi factori cotidieni care afecteaza nivelul coeficientului de inteligenta.
Genetica, bat-o vina! Aceasta stabileste 40 - 60% din coeficientul de inteligenta al unei persoane
In ciuda factorilor externi care afecteaza coeficientul de inteligenta, acesta este in mare parte mostenit. Mediul inconjurator poate influenta IQ-ul, dar nu in comparatie cu genele din care provii.
Cu cat ai un coeficient de inteligenta mai mare, cu atat esti mai competitiv in societate
Coeficientul de inteligenta este corelat cu educatia, profesia, factorii economici si sociali, succesul si esecul. Este dificil de spus ce masoara, mai exact, testele de inteligenta, dincolo de inteligenta "generala". Totusi, cei destepti exceleaza in educatie si concureaza cu succes alti indivizi din societate.
Mancarea nesanatoasa administrata copiilor cu varsta sub 3 ani poate conduce la un coeficient de inteligenta mai redus
Micutii care mananca junk food au un IQ mai mic decat restul, in momentul in care ating varsta de 8 ani. O alimentatie care cuprinde vitamine si minerale demonstreaza reversul medaliei - copiii au un IQ ridicat.
Hranirea la san poate conduce la cresterea IQ-ului unui copil cu pana la 8 puncte
Copilasii hraniti la san de mama lor au un IQ cu 3 - 8 puncte mai mare, cand ating varsta de 3 ani, in comparatie cu bebelusii care nu beneficiaza de laptele matern.
Vacantele de vara pot diminua coeficientul de inteligenta
Copiii care nu merg la scoala au, de obicei, un IQ redus. In Suedia, studentii care au renuntat la educatie din "frageda pruncie" au pierdut 1,8 puncte din IQ pentru fiecare an de absenta. Un studiu realizat in Africa de Sud arata ca pentru fiecare an de scoala irosit, IQ-ul unui copil scade cu 5 puncte. O alta analiza demonstreaza ca IQ-ul unui elev scade, dupa terminarea vacantei de vara.
Oamenii cu un coeficient de inteligenta redus (intre 75 - 90) sunt mai predispusi la abandon scolar, infractiuni si saracie
Acesti oameni sunt de 88 de ori mai predispusi la abandon scolar, de 7 ori mai predispusi sa intre la inchisoare si de 5 ori mai predispusi sa traiasca in saracie, fata de cei cu un IQ de peste 110.
Pentru fiecare punct adaugat la IQ-ul mediu dintr-o tara, PIB-ul a crescut cu 229 de dolari; acesta se poate majora chiar si cu 468 de dolari
Un articol recent din Psyhological Science, bazat pe studiul realizat pe un esantion de 90 de tari, arata ca "inteligenta oamenilor, mai ales a celor mai destepti - 5% din populatie, contribuie decisiv la cresterea economica".
Coeficientele de inteligenta reduse sunt asociate mai des tendintelor suicidale
Chiar daca la mijloc exista mai multi factori, cercetatorii suedezi au identificat o legatura intre un IQ scazut si tendintele suicidale. Un IQ mic presupune capacitatea redusa de a rezolva unele probleme; in aceste conditii, oamenii suporta mai greu stresul, in situatii de criza.
Daca ai un coeficient de inteligenta de cel putin 115, poti lucra in orice meserie
Atat oamenii cu IQ scazut, cat si cei mai inzestrati cu materie cenusie, pot realiza orice job, la orice nivel. Pe de alta parte, cei mai putin inteligenti nu pot lucra in domenii complexe, dinamice, imprevizibile. Un IQ situat peste 115 permite acest lucru, spun cercetatorii. De asemenea, munca necalificata nu presupune un angajat cu IQ ridicat, deoarece acesta trebuie sa ia decizii simple.
Cand detii un IQ ridicat, ai mai multa incredere in tine
Oamenii de succes - din afaceri, sport, politica etc - iti pot confirma ca incredere in sine este o arma puternica in fata competitiei. Cei care cred ca sunt inteligenti si au si "dovada" necesara, se vor stradui sa se ridice la propriile asteptari. Cei care "se lasa pe o ureche" sunt "bantuiti" de propriile rezultate la testele de inteligenta, devenind convinsi ca sunt condamnati la o existenta mediocra.
Creativitatea, un alt element "masurat" de testele de inteligenta
Potentialul creativ poate fi masurat in cadrul unui test de inteligenta. Dincolo de aparente, cercetatorii pot detecta stilurile in care unele persoane rezolva testele si interpretarile date de acestea. Astfel se explica si situatia in care un elev creativ are probleme in rezolvarea unui test standard de inteligenta.
(sursa:
businessinsider.com)
foto generic: film "Forrest Gump", 1994, cu Tom Hanks