Analiza: 10 plante pentru vindecarea aerului din locuinta
florialoe veracrizantemeficusul de cauciucdracenaiederaplantede apartamentferiga de cameracrinul paciiagenti de contaminaresubstante toxicestiintacercetarioxigensanatosluminatutunefecte nocive ale fumului de tigaraformaldehidabenzenimpuritatiaertoluentricloretilenapoluanti
Un aspect nesanatos al unei locuinte se reflecta in procentul starii de bine a celor care o populeaza.
Si nu inseamna musai un aspect insalubru. Substantele toxice infiltrate in aer, provenind din materialele de constructie, dintr-o renovare recenta sau degajate de o gama variata de produse de curatat au, de asemenea, un efect negativ. Putand cauza dureri de cap, alergii, stare de moleseala. Sau alte neajunsuri - iritatii ale gatului, ochilor, pielii. La toate astea contribuie din plin si poluarea atmosferica, astfel incat aerul pe care-l respiram cu totii devine asemenea unei toxine infiltrate in sange.
Cum facem sa improspatam aerul? Sa putem respira mai mult oxigen?
Cercetarile oamenilor de stiinta au arata ca exista un soi de plante cu rol major pentru imbunatatirea calitatii aerului respirat. Reducand particulele de praf, nocivitatea fumului de tigara sau a altor agenti de contaminare.
10 plante pentru purificarea aerului:
1. Crinul pacii (Spathiphyllum). Adaptata vietii de interior, planta se dezvolta bine daca are lumina suficienta, fiind perfecta pentru casa sau birou. Curata aerul de efectele nocive ale fumului de tigara, dar si de substante cu nivel mare de toxicitate, cum ar fi formaldehida si benzenul.
2. Feriga de camera (Nephrolepsis). Nu doar frumoasa din punct de vedere ornamental, dar si un purificator excelent. In plus, contribuie la sporirea umiditatii, fiind recomandata in incaperi unde aerul este uscat.
3. Dracena (Dracaena). "Face curat" pe segmentul benzen, substante volatile din vopseluri. Trebuie asezata la aproximativ un metru si jumatate de fereastra.
4. Iedera (Hedera Helix). Planta inlatura cu succes "impuritati" din aer precum benzenul, toluenul, formaldehida si tricloretilena. Combate poluarea electromagnetica.
5. Filodendronul (Monstera). Reduce poluarea electromagnetica a calculatoarelor, a televizoarelor sau a cuptoarelor cu microunde.
6. Flamingo (Anthurium) se lauda nu numai cu un aspect elegant, dar si cu faptul ca elimina amoniacul din incaperi, fiind recomandata in special bucatariilor.
7. Ficusul de cauciuc (Ficus elastica). Faptul ca rezista in conditii de lumina slaba si de temperaturi scazute face din aceasta planta un tovaras comod. Se ocupa eficient de indepartarea poluantilor, printre acestia, formaldehida.
8. Aloe Vera, o planta buna nu numai pentru sanatatea camerei, prin absorbtia formaldehidelor si a benzenului din aer, dar si pentru ameliorarea unor afectiuni ca diabetul, artrita, dermatita, psoriazisul sau bolile cardiovasculare. Folosita cu succes drept revitalizant al starilor de convalescenta. Numita de vechii egipteni, planta nemuririi, efectul curativ al acesteia a fost cunoscut de marile civilizatii antice. Botanica enumera peste 250 de specii de aloe vera.
9. Azaleea (Azalea indica). Are calitatea de a "aspira" amoniacul degajat din detergenti si produse de curatare. Inlatura formaldehida, xylena, dar si alte substante nocive din aerul incaperilor.
10. Popularele Crizanteme (Chrysanthemum spp). Si decorative, si extrem de "harnice". Curata aerul de noxele degajate de vopsele sau de produsele chimice de curatare. Atat in vaza, cu efect temporar, cat si in ghiveci, o modalitate foarte buna pentru a beneficia de aer curat pe timp nelimitat.
Plantele sunt esentiale in orice locuinta. Reprezinta doza de sanatate pe care ne-o oferim cu buna stiinta. Sunt procentul de oxigen adaugat aerului pe care-l respiram. Dar si plamanul suplimentar pentru a ne hrani viata. Alaturi de prieteni. Pentru ca... o viata fara prieteni e ca o casa fara flori.
(In imagine, Flamingo - Anthurium)