Amintirile Cernobalului, incrustate in trunchiurile copacilor
cernobal1986accident nuclearradiatiicopacipripiat
Expunerea la radiatii in urma dezastrului nuclear de la Cernobal, din anul 1986, a avut un impact de durata asupra copacilor din zona, dupa cum releva un studiu recent.
Cercetatorii au precizat ca efectele cele mai nocive au fost inregistrate in "primii ani" dupa accidentul nuclear, dar copacii ramasi in urma au devenit vulnerabili la conditiile mediului inconjurator, precum uscaciunea.
Copacii tineri au fost cei mai afectati de radiatii.
Savantii au scris un material pentru revista Trees, unde analizeaza impactul nuclear asupra peisajului din jurul Cernobalului.
"Rezultatele noastre, adunate la fata locului, au fost consistente, relevante si sunt in ton cu studiile anterioare, bazate pe mostre mai mici", a spus co-autorul studiului, Tim Mosseau, de la Universitatea din Carolina de Sud, SUA.
"De asemenea, discutam despre impactul genetic asupra acestor copaci", a spus Mosseau, pentru BBC News.
"Multi din copaci au prezentat mutatii si celule moarte, din cauza radiatiilor de la Cernobal".
Profesorul Mousseau, care realizeaza asemenea studii de teren inca din 1999, a cercetat o zona de excludere de 30 km in jurul sitului de la Cernobal, spunand ca este pentru prima oara cand este intocmit un studiu de o asemenea anvergura - care implica analiza a mai bine de 100 de copaci Pinus sylvestris din 12 locuri.
"In cadrul unui studiu anterior, au fost analizati doar noua copaci si a fost vizata doar structura lemnului, nu si cresterea acestora", a spus Mousseau.
"Un alt studiu a fost realizat in anii '50, in SUA, asupra unei alte specii de copac; cercetatorii au studiat atunci efectele cresterii pomilor sub incidenta unei singure surse externe gamma".
Pinii de padure au fost analizati deoarece se afla dispersati in regiunea Cernobalului. Ei sunt preferati in silvicultura si au o valoare economica uriasa. Pinii au fost afectati in mare masura de accidentul de la Cernobal din 1986 si au reprezentat sursa perfecta de studiu pentru radioecologie.
"De fapt, una din primele observatii ecologic la Cernobal a fost "decesul" padurii rosii: o padure de pini care a murit si s-a inrosit, dupa dezastrul nuclear".
Cele trei inele ale pinilor au fost mai usor de "citit", decat in cazul altor specii, precum mesteacanul, regasit, de asemenea, in zona analizata.
Profesorul si echipa sa spera sa realizeze un studiu similar in regiunea japoneza Fukushima, unde se inregistreaza numeroase culturi de pini de padure.
La data de 26 aprilie 1986, cel de-al patrulea reactor al Centralei Atomoelectrice din Cernobil a explodat la 01:23 noaptea. Toti locuitori permanenti ai orasului si imprejurimilor acestuia au fost evacuati pentru ca nivelul de radiatie in aria respectiva devenise periculos.
Orasul Cernobil si imprejurimile sale sunt acum casa pentru oamenii de stiinta, ofera slujbe de intretinere pentru Centrala Atomoelectrica Cernobil, slujbe de lichidare, pentru doctori, fizicieni si fizicieni nucleari. Desi Pripiat, orasul parasit invecinat a ramas neintretinut, Cernobil a fost renovat si are acum o populatie de aproximativ 4.000 locuitori, inclusiv vizitatori si turisti.