Amintiri din comunism: Cum se sarbatorea Pastele in Epoca de Aur
pastele in comunismrepresalii comunisteinvierea in comunismamintiri din comunism
Pastele asa cum il sarbatorim astazi era doar un vis frumos in comunism, o doctina neiertatoare cu religia si credintia crestina, care facea tot posibilul sa indeparteze populatia de la oranduirea stramoseasca. Cu un dictator declarat ateu, romanii si-au pastrat in suflete credinta, chiar daca plateau uneori cu pretul vietii pentru aceasta.
Dincolo de represaliile securitatii regimulul comunist care au inchis in temnite numerosi slujitori ai Bisericii, si restul populatiei era determinata sa isi ascunda inclinatiile religioase de ochii vigilenti ai conducatorilor PCR.
Sarbatoarea Invierii aduna, atat in sate si comune, cat si in mediul urban, numerosi credinciosi in locasurile de cult, insa politica comunista pusese la punct numeroase strategii pentru a distrage populatia de la aceste practici. De exemplu, exact in zilele Sfintelor Paste, comunistii organizau evenimente sportive, baluri sau alte manifestatii specifice tinerei generatii, pentru a-i determina pe acestia sa renunte la Slujba de Inviere.
Elevii erau chemati la cursuri in prima zi de Paste, tocmai pentru a nu constientiza si simti cu adevarat bucuria sarbatorii petrecuta in sanul familiei.
Chiar daca niciodata nu a fost intersiza in mod special, credinta nu era o virtute in comunism, iar familiile crestine isi sarbatoreau Sfintele Sarbatori asa cum prevedea traditia, cu cele mai bune preparate, cu rugaciune, post si speranta.
Credinta neamului romanesc a fost mai puternica decat orice interdictie politica, si orice doctina care a incercat sa stirbeasca din demnitatea si constiinta nationala. In permanenta, in Romania s-a manifestat un nucleu al crestinitatii si credintei in puterea divina, care a biruit dupa 1989, iesind la suprafata deasupra celor ce au vrut sa il ingroape.
Pastele in familia dictatorului
Desi singura dintre membrii familiei
Ceausescu ce tinea post si se ruga era fiica acestuia, Zoia, ceilalti se bucurau in aceste zile de mese imbelsugate si petreceri atent organizate. Desi nu celebrau o simbolistica religioasa, Ceausescu declarandu-se ateu convins, membrii familiei petreceau in aceste zile pentru a nu intra in conflict cu doctrina marxist-leninista, in cazul unei expuneri oficiale.
Suzana Andreias, fost administrator al resedintelor prezidentiale din Bucuresti si Snagov, a explicat intr-un articol pentru „Adevarul“ ca de Paste si de Craciun in familia lui Nicolae Ceausescu erau nelipsite preparatele culinare specifice acestor sarbatori.
Mai mult, apropiatii copiilor familiei sustin ca Zoia Ceausescu era o fire foarte religioasa si ca tinea toate posturile de peste an, randuite de Biserica: "Sa stiti ca tineau sarbatorile astea, Pastele, Craciunul. Mancau ce manca toata lumea: carne de miel, oua rosii, cozonac. Sa stiti, la ei in casa se faceau intotdeauna oua rosii"
Suzana Andreias isi aminteste o intamplare amuzanta din preajma Pastelui cu familia dictatorului:
"Pentru mine pregatisem cozonac, dar pentru ei nu. Si in ziua aceea, de Pasti, au venit la Snagov. Oua rosii facusem si pentru ei, si pentru mine. In casa era cozonac de la Sector, frumos aranjat pe tava, si am purtat urmatorul dialog:
Ceausescu: De unde este cozonacul asta?, ma intreaba tovarasul.
Suzana: De la Sector
Ceausescu: Tu n-ai facut?
Suzana: N-am facut!
Mi-a fost rusine sa-i spun ca pentru mine am facut si pentru ei nu. "Uite, noi mergem sa ne plimbam si tu ne faci cozonac pana ne intoarcem!" au spus. In doua ore am facut cozonac acolo, in vila, in cuptor. I-au pus in masina si i-au luat cu tot cu tavi la Bucuresti. A treia zi de Paste, cand am ajuns la Bucuresti, am mai vazut doar unul in bucatarie, iar celelalte fete din casa mi-au spus ca sotii Ceausescu mancasera deja cozonacii", a povestit Suzana Andreias.
Citeste si:
5 excentricitati secrete ale familiei Ceausescu