Alergii de primavara
alergii de primavaraalergia la polenalergia la flori
Primavara este anotimpul in care oamenii resimt simptomele alergiilor de primavara. Pe masura ce vremea se incalzeste si plantele dau in floare, copacii isi elibereaza polenul in aer, declansand alergiile sezoniere. Si pe cine trebuie sa dam vina pentru aceste neplaceri? De cele mai multe ori, pe multicolorele flori, apoi, suprinzator, pe iepurasii pe care-i primim cadou de Paste.
Alergia la polen
Alergia la polen se declanseaza oricand intre ianuarie si aprilie, perioada in care copacii incep sa polenizeze, in functie de climat si de loc. Copacii care sunt o cauza cunoscuta a alergiilor severe sunt stejarii, maslinii, ulmii, mestecenii, frasinii, nucii americani, plopii, platanii, artarii, chiparosii. Unii copaci pot sa elibereze polen in toamna, cum ar fi ulmul.
Alergia la polen de iarba poate cauza alergii primavara tarziu si in lunile de vara. Alergia la polenul de iarba atinge punctul culminant in aceste luni, dar iarba poate provoca alergii si daca cineva sta in iarba sau are grija de peluza. Contactul cu iarba poate duce la mancarimi ale pielii si la urticarie. Aceasta este urticaria de contact.
Alergia la flori
Multi oameni care sufera de alergii nazale dau vina pentru simptomele lor pe florile viu colorate, dar acestea pot sa nu fie intotdeauna cauza. Majoritatea plantelor cu flori stralucitoare nu provoaca reactii puternice, daca nu le atingem corola cu nasul pentru a le inhala mirosul. Si asta pentru ca florile cu colorit tare se bazeaza pe insecte pentru a le poleniza, si nu pe vant.
Florile de cires, portocal, migdal si, in general, florile pomilor fructiferi sunt foarte periculoase pentru cei care au alergie. In acelasi timp, florile de liliac sunt acoperite cu un praf portocaliu de polen, lucru care le poate da batai de cap persoanelor alergice. Margaretele sunt florile cel mai putin daunatoare pentru persoanele care au alergie. Atentie mare insa, sunt mai multe tipuri de margarete – unele contin polen, iar altele nu.
Alergia la iepuri
Desi este mai putin obisnuit sa ai un iepure ca animal de casa, in jurul Pastelui, copiii pot primi un astfel de cadou. La prima vedere, copiii si iepurasii formeaza un cuplu incantator. Asigurati-va ca cel mic nu are alergie la iepuri, inainte de a va gandi sa-i procurati unul. De prea multe ori se descopera acest lucru prea tarziu, si atunci iepurasul este returnat.
Solutii pentru a trece fara probleme peste alergiile provocate de venirea primaverii:
- Evitati sa mirositi diverse flori sau sa te ocupi de gradinarit;
-
- Nu aerisiti camera la primele ore ale diminetii, pentru ca gradul de polen este foarte ridicat;
-
- Incercati sa stati cat mai mult in spatii cu aer conditionat. Daca mergeti cu masina, ridicati geamurile si porniti aerul conditionat;
-
- Evitati plimbarile imediat dupa o ploaie scurta sau furtuna;
-
- Uscati lucrurile in interiorul casei, nu la aer liber. Primavara, polenul se depune cu usurinta pe rufele umede, asadar este indicat sa le uscati la uscator sau in casa;
-
- In cazul in care urmati un tratament medicamentos impotriva alergiei, urmati-l cu strictete;
-
- Evitati sa faceti sport in aer liber, mai ales intre orele 5 si 11 dimineata, cand nivelul polenului este extrem de mare;
-
- Renuntati la lentilele de contact si poarta ochelari. Adesea, alergiile provocate de polen cauzeaza iritatii la nivelul ochilor. Spre deosebire de lentile, ochelarii pastreaza o distanta fata de ochi si nu intra in contact direct cu acestia;
-
- Achizitionati un purificator de aer. Exista o multime de modele de purificatoare de aer pe piata, la preturi variate. Sistemele moderne ale acestora ajuta la curatarea aerului si implicit la reducerea simptomelor provocate de alergie.