Ai nevoie de un job? Invata codul!
programareinformaticajob bine platitinginergoogle
Daca te afli in cautarea unui job de succes si in viitor, bine platit, te-ai gandit ce ar trebui sa inveti? Ei bine, programarea.
Limbajele de programare sunt foarte cautate, astfel ca anul 2012 ar putea fi scris in istorie ca "anul codificarii". Si niciodata nu a fost mai usor sau mai ieftin sa inveti sa vorbesti cu un robot.
Coadeacademy a lansat in America cursuri gratuite de la inceputul anului 2012. In mai putin de cinci luni, peste un milion de oameni i-au trecut pragul. Inclusiv primarul orasului New York, Michael Bloomberg.
Companiile iubesc programatorii. Google si Facebook cumpara uneori companii pentru a inhata inginerii. Ca urmare, dezvoltatorii de software vad o crestere de 30% in deceniul actual.
Joburile din programare nu doar se inmultesc atat de repede, ci sunt si platite mai bine, inca de la inceput. Iar aceste locuri de munca nu sunt potrivite doar pentru barbati. De pilda, unul dintre pilonii calculatoarelor a fost pus de o femeie, Ada Lovelace care a scris primul algoritm in 1842.
Ascensiunea programarii. De ce sa o inveti?
Codul face parte din toate lucrurile pe care un om le foloseste zilnic. Dar este timpul sa te opresti din insemnarea iPhone-ului sau Excel-ului ca fiind inovatiile secolului. Sa inveti programare este rapid, gratuit si mai folositor ca niciodata.
Atunci cand marile companii cumpara unele mai mici, ca de exemplu Google si Microsoft, sunt in stare sa achite intre 500.000 - 1 milion de dolari pentru pastrarea unui inginer de software. Facebook a cumparat FriendFeed pentru 47 milioane de dolari si nu a facut nimic cu acel startup. Ba chiar a angajat 12 ingineri. Ceea ce inseamna 4 milioane de dolari pe capul unui angajat.
Intre 2010 - 2020, numarul dezvoltatorilor de software este estimat sa creasca de ori mai repede decat joburile lor. Iar procentele arata asa:
Dezvoltatori de software - 30%
Administratori de sistem - 28%
Tehnicieni de sistem - 18%
Alte joburi din SUA - 14%
Un alt motiv pentru a invata programarea este ca nu iti ia atat de mult timp ca invatarea unei limbi straine ca spaniola.
De altfel, oricine poate invata programare. In anii '80, unul dintre trei studenti la informatica era de gen feminin. Astazi, doar una din zece se ocupa de acest domeniu. Iar procentele stau asa:
In anul 1984 - 63% barbati, 37% femei
In anul 2010 - 87% barbati, 13% femei
In anul 2011 - 88% barbati, 12% femei.
De asemenea, trebuie amintit faptul ca unii dintre deschizatorii de drumuri au fost femei: Ada Lovelace in 1842 cu primul algoritm, o echipa de sase femei din 1946 au pus bazele ENIAC, primul calculator electronic din lume, iar Grace Hopper in 1952 cu COBOL.
Programarea se poate invata usor, gratuit si de acasa. Daca se vor infiinta mai multe scoli de informatica, Cv-ul copiilor de 12 ani va contine bazele scolii din secolul XXI. Programarea va inlocui aritmetica sau gramatica.