9 mituri istorice si versiunile lor adevarate
mituriistorieadevaralbert einsteinscoalainformatii
Nu ar trebui sa credem tot ce auzim. La scoala, am invatat din aceleasi carti de istorie. Cat de relevante au fost acestea? De-a lungul timpului, multe informatii istorice au fost denaturate, distorsionate sau chiar inventate din temelii. Iata 9 povesti de adormit copiii si versiunile lor adevarate.
1. Napoleon Bonaparte nu a fost scund – Imparatul francez avea 1,68 metri, o inaltime normala medie pentru acele vremuri.
2. Vrajitoarele nu au fost arse pe rug in Salem – Chiar daca procesele vrajitoarelor din Salem, desfasurate in 1692 au avut consecinte greu de descris in cuvinte, niciunul dintre cei 20 de condamnati la moarte nu a fost ars pe rug; 19 dintre cei acuzati au fost spanzurati si unul ucis prin lapidare (ucis cu pietre).
3. Abraham Lincoln nu a eliberat sclavii, prin Proclamatia de Independenta – Decretul din 1863 al presedintelui american Abraham Lincoln nu i-a eliberat propriu-zis pe sclavi, deoarece se aplica doar in zonele controlate de Confederatie, care oricum nu tinea cont de reguli. In 1865, odata cu al 13-lea Amendament, sclavia a fost abolita in Statele Unite ale Americii. Cel putin pe hartie...
4. Vaca doamnei O'Leary nu a fost responsabila pentru izbucnirea Marelui Incendiu din Chicago – Exista multe teorii referitoare la cauzele incendiului devastator care a afectat orasul Chicago in anul 1871; totusi, focul nu a fost iscat de vaca doamnei O'Leary, care ar fi lovit cu copita o lanterna – chiar daca istoricii sunt de acord ca focul a izbucnit din hambarul femeii. La 40 de ani de la Marele Incendiu din Chicago, un reporter al ziarului Chicago Republican a recunoscut ca a inventat aceasta poveste, impreuna cu alti doi colegi.
5. Thomas Edison nu a inventat primul bec – Cu 50 de ani inainte ca Thomas Edison sa breveteze becul electric (1880), chimistii utilizau electricitate pentru a genera lumina. Edison a reusit insa sa produca primul bec incandescent, capabil sa functioneze cateva ore.
6. Trenurile nu veneau la timp datorita dictatorului italian Benito Mussolini – Chiar daca serviciile feroviare s-au imbunatatit in timpul regimului fascist Mussolini, munca a fost facuta de altii, inainte de venirea sa la putere in 1922. Mussolini s-a folosit din plin de propaganda fascista.
7. Albert Einstein nu a picat examenele la matematica in scoala – Potrivit revistei Time, geniul Einstein a ras, cand i s-a adus aceasta acuzatie nefireasca. "La 15 ani, stapaneam calculele diferentiale si integralele", a precizat Albert Einstein.
8. Charles Lindberg nu a fost prima persoana care a traversat Oceanul Atlantic intr-un avion – Foarte multi oameni au traversat Atlanticul la bordul unui avion, inaintea lui Lindberg. Aviatorul a fost insa primul care a realizat un zbor individual non-stop intre New York si Paris in 1927.
9. JFK nu a spus "Sunt o gogoasa cu jeleu", in fata unei adunari germane in 1963 – Potrivit unui instructor german, cand John F. Kennedy a spus "Ich bin ein Berliner", in loc de "Ich bin Berliner" (Sunt un cetatean al Berlinului), in timpul unui discurs sustinut la Berlin, s-a tradus in "Sunt alaturi de oamenii din Berlin", nu "Sunt o gogoasa cu jeleu". (Chiar daca Berliner este numele unei gogoase cu jeleu, specifica gastronomiei nemtesti).
sursa: businessinsider.com
sursa foto: wikipedia