8 Sfaturi utile pentru a-ti negocia salariul cu succes
salariunegocieresefangajatsfaturi
Orice situatie care implica o cerere de bani poate deveni ciudata si neplacuta, insa cand e vorba despre negocierea salariului, gandeste-te ca la un rau necesar vietii, pentru care trebuie sa rezisti cateva momente, pentru a preveni eventuale regrete in viitor.
De ce spun ca trebuie "sa rezisti"? Pentru ca in cele mai multe dintre cazuri, sefii obisnuiesc sa "paseze mingea" angajatilor, pentru ca este in interesul lor sa se inceapa negocierea de la o suma mica.
Intalnirea pentru negocierea salariului este uneori neplacuta, dar este nici o rusine sa pui intrebari pentru ceea ce meriti. De aceea, poti pune in aplicare urmatoarele sfaturi pentru negocierea salariului pentru a face conversatia cat mai placuta.
1. Asteapta sa faca seful prima oferta
Poti impinge discutia spre oferta salariala abia dupa ce ti-ai asigurat pozitia, te-ai dovedit valoros pentru companie si dupa ce ti-au fost evaluate performantele. Acelasi lucru este valabil chiar si in cazul cererilor de marire de salariu.
2. Nu mentiona motivele pentru care ai nevoie de un salariu mare
Acest lucru striga: "Disperaree!" In plus, daca aduci in discutie problemele personale dai dovada de neprofesionalism. "Sotia mea va naste gemeni", "Vreau sa imi cumpar o casa", astfel de afirmatii nu justifica un salariu mai mare si nici nu vor atrage simpatia sefului.
3. Fii flexibil
Daca vei fi chemat la serviciu la o anumita ora, nepotrivita pentru tine, fii deschis si accepta, altfel risti sa iti pierzi postul, in favoarea sutelor de candidati care asteapta sa faci un pas gresit.
4. Mergi pregatit la intalnirea cu seful
Respecta timpul angajatorului si dute pregatit pentru aceasta negociere, cu o copie a cererii pentru salariu, cu o cercetare despre salariu oferit pe piata muncii si cu cunostintele dobandite.
5. Nu-ti intrerupe niciodata seful
Daca iti intrerupi seful in timp ce discutati despre salariu, nu vei avea niciun beneficiu.
6. Lasa-i angajatorului timp sa se gandeasca la propunerea ta
Este recomandat sa ii acorzi sefului timpul necesar pentru a se consulta cu superiorii companiei sau pentru a face cateva cercetari inainte de a-ti stabili salariul. Subliniaza ca nu iti doresti un raspuns pe loc si ca isi poate lua un anumit timp sa se gandeasca la oferta.
7. Daca ai fost refuzat, nu-ti arata dezamagirea
In cazul in care seful iti propune un salariu mai mic decat ai cerut, nu renunta! Arata-i cum evoluezi treptat si cum aduci beneficii companiei. Dupa un timp, propune-i o marire de salariu si va accepta cu siguranta dupa ce va vedea rezultatele progresului tau.
8. Incheie discutia intr-o nota prietenoasa, indiferent de rezultate
Multumeste-i angajatorului pentru timpul acordat si intreaba-l cum isi petrece timpul liber in general. Discutiile scurte pot duce departe dupa o discutie intensa.