George al V-lea s-a nascut la 3 iunie 1865, la Marlboro House din Londra. Tatal sau a fost Printul de Wales (viitorul rege Eduard al VII-lea), fiul cel mai mare al reginei Victoria si al printului Albert de Saxa-Coburg-Gotha. Mama sa a fost printesa de Wales (viitoarea regina Alexandra), fiica cea mai mare a regelui Christian al IX-lea al Danemarcei.
La 24 mai 1892 Regina Victoria l-a numit pe George, Duce de York, Conte de Inverness si Baron de Killarney. Dupa casatoria cu George, printesa Mary de Teck a devenit Ducesa Regală de York. George a preferat o viata simpla, linistita, in contrast cu parintii sai.
Poate de aceea, dupa ce urca pe tronul Marii Britanii, George ia o hotarare care a uimit opinia publica si a socat familia regala britanica. El schimba denumirea Casei Regale din Casa de Saxa-Coburg-Gotha in Casa de Windsor, pentru a menaja sentimentele britanicilor. A adoptat in mod specific Windsor ca nume de familie pentru toti descendentii reginei Victoria care traiau in Marea Britanie cu exceptia femeilor care s-au casatorit in alte familii si descendenții lor.
Astfel, peste noapte, verisorul sau, Printul Louis de Battenberg, a devenit Louis Mountbatten, Marchiz de Milford Haven, in timp ce cumnatul sau, Ducele de Teck, a devenit Adolphus Cambridge, Marchiz de Cambridge. Mai mult decat atat, cand Tarul Nicolae al II-lea, verisorul primar al regelui (mamele lor erau surori) a fost rasturnat in urma Revolutiei Ruse din 1917, guvernul britanic i-a oferit initial azil, dar temerile ca revolutia ar putea ajunge si in Insulele Britanice, l-au determinat pe George sa considere ca prezenta familiei Romanov in Marea Britanie ar putea parea inadecvata in conditiile date. Tarul si familia sa au ramas in Rusia si au fost ucisi de bolsevici, in 1918.
Regele George V a murit la 20 ianuarie 1936, fiind urmat la tron de fiul sau, Eduard al VIII-lea, care nu a rezistat pe tron decat mai putin de un an (20 ianuarie 1936-11 decembrie 1936), dupa care a abdicat i favoarea fratelui sau George al VI-lea, tatal reginei Elisabeta.