5 motive pentru care trebuie sa renunti la job-ul actual
jobschimbaredemisie
Decizia de a o lua de la zero nu este deloc usoara, insa cu multa hotarare si convingere, iti poti schimba usor job-ul atunci cand simti ca acesta nu te mai reprezinta sau nu mai este ceea ce iti doresti. De unde iti poti da seama ca job-ul pe care il practici in acest moment nu este tocmai ce ai visat pentru cariera ta? Este simplu. Daca stai cateva minute si reflectezi asupra evenimentelor care au loc la munca, atunci vei stii exact care este concluzia.
Job-ul iti asigura stabilitate dupa ani de studii sau dupa cursuri si diferite certificari intr-un anumit domeniu. Prin obtinerea unui loc de munca, practic, devii independent. Din pacate, s-a dovedit ca pe piata muncii, reusita nu depinde neaparat de cat de multe diplome ai sau cat de profesionist esti intr-un anumit domeniu. Important este sa stii foarte clar peste ce poti si peste ce nu poti trece cand vine vorba de job-ul tau.
Nemultumirile pot aparea de peste tot, de la bani, pana la relatia cu seful. Acestea sunt doar mici semnale care sa te atentionezr ca o schimbare este binevenita in viata ta. Daca te trezesti dimineata nervos, fara niciun chef de munca, atunci se intelege ca nu mergi de placere la serviciu.
Iata 5 motive pentru care trebuie sa renunti la job-ul actual:
1. Nu te dezvolti in cadrul companiei
2. Stresul e mult prea mare
3. Exista o tensiune intre tine si manager
4. Cerintele au crescut, dar salariul, nu
5. Parerile tale nu conteaza
Aceste motive sunt invocate chiar si de managerii unor companii impotante de Resurse Umane. Oana Botolan Datki, SEE managing partner in cadrul firmei cu activitati in domeniul resurselor umane Consulteam, declara:
”Daca ne uitam la statisticile din ultimii ani, motivele pentru care angajatii vor sa renunte la job sunt banii, relatia cu seful, posibilitatile de dezvoltare, siguranta jobului, distanta fata de casa sau conditiile fizice de lucru“.
Noua generatie de angajati aduce un plus pietei acesteia prin faptul ca au mentalitati diferite si nu stau foarte mult intr-o companie atunci cand vad ca lucrurile nu se schimba. De aceea, cei mai multi schimba frecvent job-urile.
”Tinerii se pot adapta mult mai usor unor astfel de schimbari, integrandu-se si adaptandu-se cu lejeritate in diverse culturi organizationale. |n acelasi timp, nu au rabdare sa treaca prin toate etapele unei cariere profesionale si atunci sunt mult mai fluctuanti in joburi“, spune Raluca Penes, HR coordinator în cadrul companiei de externalizare de servicii de resurse Smartree Romania.
Ce nu trebuie sa faci cand alegi un alt job:
Schimbarea unui job nu este deloc simpla. Cei mai multi o fac fara sa se gandeasca spre ce domeniu sa se indrepte, daca li se potriveste cu adevarat, daca este ceea ce isi doresc, ori aleg asta doar pentru un salariu mai mare.
Daca nu iti plac provocarile, atunci viitorul job va fi la fel ca cel actual, de aceea, o idee mai buna poate sa fie un post diferit, intr-un domeniu de activitate nou. Chiar daca vei avea de invatat mai multe lucruri, si posibilitatile vor fi mai multe. Asadar, incearca sa nu te limitezi la ce stii deja. Nu porni la drum fara niciun plan, deoarece trebuie sa stii clar ce vrei de la viitorul job.
Una dintre cele mai mari greseli pe care le fac oamenii atunci cand aleg sa isi schimbe job-ul este ca se raporteaza mereu la cei din jurul lor, la succesul altora. Este total gresit, deoarece nevoiele si scopurile sunt total diferite de la o persoana la asta.