5 greseli facute zilnic si care iti sapa nivelul sanatatii
smartphonegreselisanatatesomntabletacomputere-mailalcoolemieaer conditionatcuptor cu microundemesajealimentecercetarispecilististudiipoluareplasticdinti
Trebuie sa fim de acord ca suntem rezultatul propriilor actiuni.
Uneori insa, acestea lucreaza in dezavantajul nostru direct. Iar cand vine vorba sa ne atacam sanatatea, e ca si cum ne-am jefui propriul tezaur, iar apoi i-am da drumul pe apa sambetei, fara sa ne pese.
Care sunt cele mai banale si aparent inofensive obiceiuri care ne sapa starea de sanatate?
1. Periajul dentar dupa consumul de alimente. Mai ales dupa sucuri acide din fructe. Mark Wolff, de la Colegiul de Stomatologie al Universitatii New York, este de parere ca obiceiul poate duce la aparitia petelor sau, mai grav, poate cauza fisuri prin slabirea smaltului.
Daca nu te-ai spalat inainte de micul dejun, recomandarile specialistilor sugereaza sa astepti cca 40 de minute dupa masa. Un timp alocat calciului din saliva pentru remineralizarea zonelor afectate ale smaltului.
2. In timp ce faci naveta, tii geamurile la masina deschise. Cand ai distante mari de parcurs, este si mai periculos. Poluarea aerului de pe autostrazi este de 10 ori mai mare decat in suburbii, asa incat in loc sa inhalezi oxigeni, faci o cura de gaze de esapament. Sustine Scott Fruin, un cercetator de sanatate a mediului la University of Southern California. Aceasta este cauza durerilor de cap, cancerului si a bolilor de inima.
Recomandarile cercetatorilor: se inchid geamurile de la masina si se trece pe functia de recirculare a aerului conditionat. O masura care reduce expunerea la particulele de carbon din aer de 4 ori.
3. Folosesti cuptorul cu microunde pentru a-ti incalzi mancarea. Pusa intr-un recipient din plastic. In acest fel, ftalatii, substante continute in material, pot trece in mancare, dezechilibrand sistemul hormonal, spune Germaine Buck Louis, director la National Institutes of Health.
Ce trebuie sa faci? Transferi mancarea intr-un recipient de sticla termorezistenta inainte de a o incalzi. Sau o aduci calda, de acasa, intr-un termos din otel inoxidabil.
4. Conduci masina, desi te-ai deconectat la un pahar cu prietenii. Riscul alcoolemiei este direct proportional cu acela al periclitarii vietii.
5. Verifici mesajele si e-mailurile inainte de a merge la culcare. Un studiu realizat la Universitatea din Florida arata ca folosirea smartphone-ului dupa ora 21,00 are influente nefaste asupra persoanelor respective. Somnul este perturbat, iar dimineata se instaleaza cu o stare de ameteala. Acest fapt creste sansele de a muri in urma unui accident vascular cerebral.
Pentru un somn bun, este ideal sa te deconectezi de la toate instalatiile moderne. Telefon, tableta, computer. Opreste notificarile prin e-mail dupa ora 21.00. (Fox News)