4 iulie, Ziua Nationala a Statelor Unite. Americanii sarbatoresc astazi Independenta
4 iulieziua independenteiziua nationala a suaamerica
Pe 4 iulie se celebreaza ziua Declaratiei de independenta a Statelor Unite ale Americii, din 1776, un document prin care 13 colonii ale Marii Britanii din America de Nord s-au declarat independente de Regatul Unit al Marii Britanii.
Pentru americani, ziua de 4 iulie are o insemnatate deosebita, fiind sarbatoarea care marcheaza Independenta Statelor Unite. La data de 4 iulie se comemoreaza adoptarea Declaratiei de independenta de pe 4 iulie 1776, in care a fost declarata independenta fata de Regatul Marii Britanii.
Thomas Jefferson este autorul primei schite a Declaratiei de independenta, care a fost completata cu ajutorul lui Benjamin Franklin, John Adams si ulterior de intregul Congres Continental. La 4 iulie 1776, cele 13 colonii engleze si-au proclamat independenta. Thomas Jefferson (al treilea presedinte al SUA, 1801-1809) a redactat ”Declaratia de independenta” care este adoptata de Congresul american.
Declaratia de independenta este unul dintre cele mai pretuite simboluri ale libertatii pentru natiunea americana, si un model de democratie pentru intreaga lume.
In acest an, sarbatoarea Independentei SUA, aflata la a 242-a aniversare, a fost marcata mai devreme, printr-o receptie organizata de Ambasada Americii, care a avut loc vineri, 29 iulie. La eveniment au luat parte si presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, impreuna cu prima doamna a tarii, Carmen Iohannis.
Scurta istorie a Zilei Independentei Statelor Unite ale Americii
Teritoriul nord-american este populat, in epoca precolumbiana (circa 26.000 i.Hr.), de numeroase triburi amerindiene, de vanatori si pescari (athapasci, irochezi, seminoli, sioux, apasi, comansi s.a.), ai caror stramosi probabil imigrasera din Asia peste stramtoarea Bering spre sfarsitul Paleoliticului. Explorarile si colonizarile europene europene din secolul al XVI-lea au dus la deplasarea acestor populatii.
Spaniolii, condusi de Pedro Menendez de Aviles, au fondat in 1565 Sf. Augustin (in Florida), prima asezare europeana permanenta de pe continentul nord-american. Apoi, britanicii au fondat colonii la Jamestown, Virginia (1607); Plymouth, Massachusetts (1620); Maryland (1634) si Pennsylvania (1681), potrivit volumului ”Enciclopedia Universala Britannica” (2010).
Acestia au luat New York, New Jersey si Delaware de la olandezi in 1664, la un an dupa ce nobili englezi incepusera sa colonizeze Carolinele. Infrangerea francezilor de catre englezi, in 1763, a asigurat Marii Britanii controlul politic asupra celor 13 colonii franceze.
Primul Congres Continental a fost convocat la 5 septembrie 1774, la Philadelphia. Congresul a redactat o ”Declaratie a dreptului, in care se afirma dreptul de a vota propriile impozite” si a creat ”Asociatia continentala”. Masurile discriminatorii adoptate de imperiu in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea fata de coloniile nord-americane au determinat nasterea miscarii comune antibritanice, care a culminat cu Revolutia Americana (1775-1783).
Citeste si:
Taxa de pod de la Fetestisi si Giurgeni ar putea fi desfiintata
Sursa foto: pexeles.com