4 intrebari si raspunsuri despre Mentoring
cum iti alegi mentorulce este un mentorrelatii de successucces profesional
Nu inveti nici la scoala si nici la universitate cum sa creezi o relatie eficienta. Din ce in ce mai multi oameni se plang de acest aspect. Mai mult, cei tineri nu stiu cum ar trebui sa construiasca o relatie cu un mentor.
In acest articol iti prezentam 4 intrebari si raspunsuri care te-ar putea ajuta:
1. Cine ar trebui sa fie mentorul tau si cum il gasesti?
Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa iti stabilesti valorile. Dupa aceasta etapa, gandeste-te la obiectivele personale si profesionale. Foarte multi oameni de succes spun ca ar trebui sa iti cunosti foarte bine obiectivele si sa le stabilesti pentru o anumita perioada de timp.
Dupa ce ai ajuns sa te cunosti, cauta oameni. Persoane pe care le admiri, cu aceleasi valori ca ale tale si care te pot ajuta sa iti indeplinesti obiectivele. Vezi ce obiective au avut ei, pe care le-au indeplinit, in ce perioada. Mergi in locuri unde i-ai putea gasi sau ii poti contacta direct. Poti opta si pentru varianta de a plati o sedinta de coaching. Important este sa vorbesti, sa discuti foarte, foarte mult cu oamenii pe care ii intalnesti.
2. Ar trebui ca relatia sa fie formala sau informala?
Raspunsul este undeva la mijloc, deoarece in ambele cazuri relatia poate functiona. Este recomandat sa creezi o relatie formala timp de un an, apoi incet, incet, relatia sa se indrepte mai mult spre stilul informal. Daca vezi ca mentorul tau este de acord, atunci mergi cu acel stil inainte. Pastreaza respectul si atitudinea potrivita.
3. Ce asteptari ar trebui sa aveti unul de la celalalt?
Acest lucru depinde foarte mult de tipul relatiei, daca este una formala sau informala. In orice caz, relatia dintre voi trebuie sa fie in concordanta cu obiectivele si valorile tale. Relatiile formale sunt bazate pe intalniri face to face sau prin Skype, macar o data pe luna. Ar trebui sa existe un subiect, un obiectiv stabilit pentru fiecare intalnire. Este foarte important sa pui intreabari atunci cand nu intelegi sau chiar si atunci cand ai curiozitati.
4. Cum iti dai seama daca relatia functioneaza?
Atata timp cat acorzi importanta relatiei, aceasta va functiona. Relatia trebuie sa evolueze incetul cu incetul, sa aduca valoare in viata ta. Apoi, relatia formala s-ar putea transforma intr-o prietenie pe termen lung.
Chiar daca esti in pozitia mentorului sau in pozitia elevului, din ambele ai foarte multe de invatat, deoarece intalnesti oameni diferiti, cu care ajungi sa dezbati subiecte provocatoare. Acest lucru nu face decat sa contribuie la dezvoltarea ta, la evolutia ta atat pe plan profesional, cat si pe plan personal.
Daca esti in cautarea unui mentor trebuie sa stii ca nu este perfect. Ca si tine, are defecte si calitati. Insa, acestea te-ar putea ajuta. Important este ca tu sa-ti folosesti propria ratiune si sa nu iei lucrurile fix asa cum ti se prezinta. Orice informatie pe care o primesti trebuie cantarita, iar dupa o aspra judecata, vei ajunge la o concluzie personala si vei sti exact ce ai de facut.
Citeste si:
Vrei sa devii un antreprenor de succes, la fel ca mentorii tai? Acum ai acces la sfaturile lor!