3 motive pentru care oamenii aleg sa isi dea demisia si cum poate fi remediata situatia
jobloc de muncastresdemisie
Actul demisiei este unilateral, angajatul avand dreptul de a decide singur cand e momentul sa paraseasca compania. La baza acestei decizii stau diverse motivatii si probleme, care, din pacate, nu isi gasesc niciodata rezolvarea. Noi va prezentam cele mai frecvente motive de demisie, dar si solutii practice pentru a le elimina.
Angajatii aleg sa isi dea demisia, impinsi de la spate de motivatii care mai de care mai diverse. In timp ce unii parasesc compania din cauza problemelor de ordin profesional, altii isi semneaza demisia constransi de imprejurari de natura personala. Chiar daca toti decid ca e momentul sa plece din firma respectiva, nu toate aceste decizii se dovedesc in final a fi inspirate.
Iata, deci, care sunt cele mai frecvente motive de demisie, dar si cateva idei practice pentru a indruma corect angajatul care se afla pe picior de plecare:
1. Lipsa banilor
Principalul motiv pentru care oamenii isi parasesc locul de munca este lipsa motivatiei financiare. Oamenii au tendinta sa evolueze catre mai mult, catre locuri de munca mai bine platite sau care ofera mai multe beneficii.
In cazul in care angajatul isi justifica demisia prin lipsa banilor, angajatorul trebuie sa analizeze competentele profesionale ale respectivei persoane, in raport cu salariul.
Este posibil ca angajatul sa primeasca mai putini bani decat merita, iar atunci, are dreptul la o marire de salariu, iar acest lucru il va determina sa ramana in continuare la aceeasi companie.
2. Prea multe responsabilitati
Unele locuri de munca sunt mai solicitante in realitate, decat prezinta fisa postului. Astfel, multi angajati "se trezesc" cu o multime de sarcini si responsabilitati pe care nu si le-au asumat in mod voit, dar pentru care sunt direct raspunzatori.
Astfel, ei aleg sa isi prezinte demisia. O optiune mai inteleapta ar fi sa abordeze sincer aceasta problema, direct cu superiorii, si sa identifice impreuna eventualele solutii, abia apoi sa aiba in vedere o eventuala demisie.
3. Relatii dificile cu restul personalului
O problema foarte frecvent intalnita este lipsa de intelegere si comunicare dintre angajatii companiilor. De multe ori, aceasta duce la demisii, stres si frustrari, iar productivitatea companiei are de suferit, precum si sanatatea fizica si emotionala a celor implicati.
Intr-o astfel de situatie, este indicata incercarea de a construi legaturi intre oameni, de exemplu, prin
team building
Majoritatea motivelor care stau la baza unei demisii isi pot gasi o rezolvare, insa tine de capacitatea de intelegere a celor implicati in mod direct, dar si de rabdarea acestora. Important este ca intr-o companie sa existe respect pentru personal, comunicare si spirit de echipa.
Citeste si:
Amenzi de 3.000 Lei pentru soferii care circula cu odorizante sau viniete lipite de parbriz
Sursa foto: pexeles.com