3 gesturi pe care o persoana educata financiar nu le-ar face niciodata in viata
educatie financiara
Educatia financiara este esentiala in zilele noastre si cu totii suntem de acord cu aceasta deviza, insa putini sunt romanii care se dedica invatarii ei si mai ales aplicarii in fapt a conceptelor sale.
Tocmai pentru a raspandi cateva principii de baza ale educatiei financiare, pentru a ajunge la cat mai multi oameni, ne-am gandit sa facem o trecere in revista a unor gesturi si decizii pe care niciodata nu le-ar lua o persoana educata financiar.
Ce nu face niciodata o persoana care stie educatie financiara
1. In primul rand, o astfel de persoana nu face niciodata cumparaturi impulsive. Stii momentele acelea in care te simti plictisit si zici sa-ti dai o comanda pe internet sau cele in care vezi anumite reclame si simti o dorinta puternica de a avea si tu acele produse minunate care tocmai ce ti-au fost prezentate, ca sa nu spunem "varate pe gat"? Ei bine, oamenii eduacati financiar fac cumparaturi de-abia dupa ce isi dau seama daca au cu adevarat nevoie de respectivele bunuri si/sau servicii, nu din impuls, nu din plictiseala, nu din cauza faptului ca se poarta", "e in trend", "vreau si eu".
2. In al doilea rand, o persoana educata financiar nu va investi niciodata in active, scheme sau metode care promit imbogatire rapida, crestere spectaculoasa a profitului, pentru ca astfel de promisiuni nu sunt altceva decat tepe. Daca ar exista o metoda de a face avere peste noapte, sigur ar fi deja incercata de toata lumea si in primul rand cei ce fac astfel de promisiuni ar fi in locul lui Bill Gates, nu incercand sa iti vanda tie un produs sau un serviciu sau incercand sa te faca sa-ti plasezi banutii economisiti cu greu in anumite fonduri/active foarte riscante.
3. In al treilea rand, cine stie educatie financiara nu isi va cheltui niciodata toti banii fara sa aiba un fond de rezerva, fara sa aiba economii. Oricat ar fi de greu, va face tot posibilul sa puna ceva deoparte constant. O persoana educata financiar are stranse macar 6 salarii in avans, care sa-i asigure traiul o jumatate de an, in cazul in care se intampla ceva si ramane fara surse de venit.
In cele din urma, o persoana educata financiar nu se imprumuta niciodata pentru consum, doar pentru investitii. Oamenii obisnuiesc sa cheltuie bani pe care nu-i au pe obiecte ce, de fapt, nu le trebuie, incercand sa "cumpere" o imagine de oameni bogati, in timp ce-si anuleaza sansele de a deveni prosperi tocmai pentru ca fac credite peste
credite.
Oamenii care au un comportament sanatos in relatia cu banii nu-si vor face niciodata rate pentru cele mai noi modele de telefoane, pentru haine sau vacante, ci eventual doar pentru a face rost de bani pentru investitii generatoare de profit.
Foto: pexels.com