18 aprilie 1989: Mii de studenti chinezi protesteaza in piata Tien an Men
chinaprotest18 aprilie
Mii de studenti chinezi au iesit sa protesteze in strada impotriva politicilor guvernamentale, lansand un apel pentru democratie. A fost vapaia care a aprins incidentele desfasurate pe parcursul a doua luni, care au culminat cu inabusirea sangeroasa a protestelor din piata Tien an Men, din iunie 1989.
La inceputul anilor 80, guvernul chinez a realizat o deschidere catre restul lumii, incercand sa atraga investitii straine si sa-si intensifice comertul exterior. Aceste decizii au incurajat multi militanti chinezi pentru democratizarea societatii, inclusiv o mare masa de tineri, in special studenti, sa ceara in strada reformarea sistemului comunist chinez.
Pana la inceputul lui 1989, protestele au fost pasnice si au culminat cu o mare manifestatie, la 18 aprilie, la Beijing. Marsul tinerilor s-a oprit in piata Tien an Men, unde participantii au strigat sloganuri anticomuniste. Raspunsul guvernului a devenit progresiv din ce in ce mai aspru.
Multi dintre liderii protestelor au fost arestati, iar o campanie de propaganda comunista a incercat sa prezinte populatiei protestul ca fiind o incercare de a produce haos. La 3 iunie 1989, armata chineza a intervenit in forta pentru a inabusi demonstratiile, numarul mortilor din piata Tien an Men nefiind cunoscut nici pana astazi (se vorbeste de mii de protestatari ucisi).
Represiunea brutală a protestelor a socat intreaga lume. Guvernul Statelor Unite a suspendat temporar vanzarile de arme catre China si a impus cateva sanctiuni economice, dar actiunile au fost in mare masura simbolice. In general, teama de o ruptura diplomatica cu Beijingul a limitat raspunsul Occidentului la asa-numitul "Masacru din piata Tien an Men".