17 februarie 1972: Modelul Volkswagen Beetle devine cel mai vandut automobil din lume
volkswagen beetlerecordvanzari
La aceasta data, cu 15.007.034 de unitati vandute, Volkswagen Beetle ("Broscuta" cum a fost cunoscuta in Romania), a deveni cel mai vandut automobil din lume, doborand recordul stabilt cu patru decenii inainte de Modelul T al uzinelor americane Ford, un simbol al industriei automobilistice, care s-a aflat in productie intre 1908 si 1927.
Istoria Volkswagen Beetle a inceput in 1933, atunci cand Adolf Hitler, devenit cancelar al Germaniei, a anuntat ca intentioneaza sa construiasca noi sosele si automobile pentru poporul german. La vremea aceea, austriacul Ferdinand Porsche (1875-1951) lucra deja la un model de automobil de capacitate mica, destinat maselor largi, care dispuneau de venituri modeste. Hitler si Porche au avut o intalnire hotaratoare pentru viitorul model, care avea sa devina unul dintre cele mai populare din lume.
Productia in masa a automobilului Volkswagen (sau “automobilul poporului”) a inceput in 1938, in uzinele de la Wolfsburg, unde se afla si astazi cartierul general al producatorului auto german. Din pacate, razboiul a stopat productia, care a fost reluata dupa incheierea ostilitatilor.
In 1950, Volkswagen Beetle a ajuns in Statele Unite, unde a fost primit cu raceala, stiuta fiind povestea sa legata de fosta conducere nazista. In 1959, agentia de publicitate Doyle Dane Bernbach a lansat o campanie revolutionara care a promovat imaginea Volkswagen Beetle ca masina economica si capabila sa se strecoare in traficul aglomerat al marilor orase, iar succesul nu a intraziat sa apara. In 1998, a fost lansat noul model Beetle, care s-a pliat extrem de bine pe piata americana, dar nu a fost pe placul europenilor.
Dupa mai mult de 60 de ani de la lansare, Volkswagen Beetle continua sa se produca pe linia tehnologica de la Puebla (Mexic), atingand peste 21 de milioane de unitati vandute.