15 ponturi: Cum putem sa luam cele mai bune decizii?
ponturideciziisolutiitimpoameniinformatii
In fiecare zi, ne confruntam cu decizii foarte importante. Foarte des, ne incredem in instinct si ne grabim. Capacitatea noastra de a ramane rationali este influentata de multi factori. Datorita lor, luam cele mai neinspirate decizii. Daca ii descoperim la timp, putem lua o hotarare mai buna, mai inspirata, care sa ne indrepte catre un alt deznodamant.
1. Cautarea celei mai bune solutii reprezinta o pierdere de timp - Oamenii isi consuma timpul si energia analizand numeroase optiuni.
De fapt, potrivit cercetatorilor Simona Botti de la London Business School si Christopher Hsee de la Universitatea din Chicago, irosim timp valoros cautand solutii care nu ne ajuta cu nimic. Cand cautam o solutie pentru o problema, trebuie sa ne limitam meditatia si nu sa ne procrastinam, pentru a evita responsabilitatile.
2. Supraestimam comportamentul oamenilor in fata unor informatii mai complete.
Oamenii au tendinta de a imita alegerile altora, chiar si atunci cand primesc informatii diferite. Economistul Matthew Rabin de la Berkeley spune ca acest comportament ne determinam sa alegem gresit, deoarece supraestimam capacitatea oamenilor de raspuns in fata unor informatii noi si subestimam tendinta lor de a-i imita pe altii. Nu adoptati deciziile altora, deoarece s-au aplicat in contexte total diferite.
3. Echilibrul confirmarii ne determina sa fim prea increzatori in noi din motive complet eronate.
Cand suntem pusi in fata unor informatii incerte, incercam sa le interpretam astfel incat sa ne confirme deja ceea ce gandim si vrem. Acest echilibru al confirmarii ne determina sa fim mai increzatori in noi decat ar trebui. Daca preferati o anumita decizie, deoarece este mai usoara sau familiara, asigurati-va ca nu prefabricati informatia care o inconjoara.
4. Oamenii de incredere sunt mai predispusi sa creada in ceilalti.
Din cauza falsei teorii a consensului, tindem sa avem incredere in oricine. Daca sunteti o persoana de incredere, nu va incredeti, la randul d-vs, in alte persoane, deoarece s-ar putea sa nu va asemanati.
5. Supraaglomerarea de informatii poate ascunde cele mai importante aspecte
O lectie oferita de Malcolm Gladwell in bestseller-ul sau Blink arata ca informatia in exces poate fi sufocanta. Este simplu sa obtii o cantitate uriasa de informatie, dar este dificil sa culegi datele relevante, importante. Concentreaza-te asupra acelor informatii care sunt cu adevarat pretioase.
6. Mintea proceseaza in continuare deciziile complexe, atunci cand dormim.
Un studiu al Maarten Bos arata ca mintea lucreaza chiar si cand dormim. Exista un proces activ care cantareste deciziile complicate atunci cand mintea nu se concentreaza cu adevarat asupra acestora.
7. Adoptarea perspectivei altei persoane ne ajuta sa luam decizii mai intelepte.
Cercetarile lui Tal Eyal de la Ben Gurion University si Nicholas Epley de la Universitatea din Chicago releva faptul ca oamenii se evalueaza pe ei insisi altfel decat o fac altii. Astfel, ei nu vor sti niciodata ce parere au ceilalti despre ei. Oamenii se autoevalueaza in detaliu, la nivel microscopic, dar ii privesc pe ceilalti fara prea mare profunzime.
8. Meteorologii, o categorie interesanta
Un studiu citat de Wall Street Journal arata ca meteorologii prezinta unul din cele mai inalte riscuri de inteligenta inregistrate in randul meseriilor. Acestia trebuie sa ghiceasca mereu starea vremii, sa o anticipeze si sa primeasca un feedback. Meteorologii lucreaza sub un stres semnificativ.
9. Inchide ochii si vei lua decizii mai bune.
Cand se confrunta cu luarea unei decizii majore, oamenii inchid ochii pentru o secunda si se concentreaza. Se pare ca acest obicei simplu ne ajuta sa ne concentram. Cercetatorii arata ca atunci cand inchidem ochii, suntem mai concentrati.
10. Teama noastra de a gresi ne retine, atunci cand trebuie sa luam o decizie corecta.
Potrivit cercetatorilor de la Wharton, cei mai mari jucatori de golf din lume pierd in medie 1,2 milioane dolari pe an din castiguri, din cauza gandirii negative. Nu permiteti unor elemente precum "castigul" si "esecul" sa va dicteze luarea unei decizii bune.
11. O mica recompensa poate inlesni momentul in care luam o decizie majora dura.
Cand luam o decizie dificila, ar trebui macar sa ne gandim si la recompense. In loc sa gandim ceva mai pozitiv, ne imaginam ca situatia va dura la nesfarsit.
12. Stereotipurile ne influenteaza modul de a gandi si de a actiona.
Chiar si cand ne ferim de aceste stereotipuri, cadem in capcana lor. Un studiu recent arata ca oamenii ii considera pe cheliosi mai puternici, mai dominanti, mai puternici, deoarece asociaza chelia cu masculinitatea si varsta.
13. Corpurile noastre ne semnaleaza momentul in care riscam sa luam o decizie proasta.
Corpul reactioneaza la teama si stres. Adrenalina pompeaza, incepi sa respiri sacadat si te simti constrans fizic.
14. Increderea oarba in orice informatie este la fel de "mortala" ca si ignorarea ei.
Informatiile in exces au ajutat multe companii globale sa se dezvolte. Noile surse si analize ne arata incotro se indreapta consumatorii. Acceptarea unor studii fara o documentare in plus este la fel de daunatoare ca si ignorarea acestora. Fii sceptic in privinta oricarei statistici.
15. Deciziile vagi pot avea rezultate mai bune.
Cand iei anumite decizii, exista acea tendinta de a imparti lucrurile in alb si negru, bine si rau. Aceasta duce insa la rezultate nedorite. Uneori, deciziile vagi pot oferi solutiile indelung cautate.