La sfarsitul celui de al Doilea Razboi Mondial, Germania a fost impartita in patru sectoare administrate de cele patru mari puteri ale fortelor aliate: URSS, SUA, Marea Britanie si Franta. Si Berlinul, capitala Germaniei, a fost impartit dupa acelasi algoritm.
Viitorul Germaniei si al Berlinului au reprezentat un punct sensibil in tratativele de dupa razboi, mai ales dupa ce SUA, Marea Britanie si Franta au incercat sa-si unifice zonele intr-un spatiu economic comun.
In martie 1948 Uniunea Sovietica a parasit Consiliul Aliat de Control, guvernand partea sa de Germania dupa propriile reguli. In luna mai, cele trei mari puteri care guvernau vestul Berlinului au cazut de acord sa dea Germaniei sansa de a se reconstrui. Cele trei sectoare vestice ale Berlinului au fost unite, devenind Berlinul de Vest, fiind puse sub administrarea noii formatiuni statale, Germania de Vest.
La 20 iunie s-a hotarat instituirea marcii noi, ca moneda a Germaniei de Vest. Sovieticii au condamnat aceasta decizie, instituind o blocada asupra Berlinului de Vest. Marea Britanie si Statele Unite au raspuns prin cel mai mare pod aerian din istorie, efectuand 278.288 de zboruri in urmatoarele 14 luni, pentru a alimenta Berlinul de Vest cu 2.362.406 tone de marfuri. Cum sovieticii au taiat electricitatea in Berlinul de Vest, principalul combustibil a devenit carbunele, care a reprezentat doua treimi din marfurile livrate de britanici si americani.
In acea perioada ateriza un avion la fiecare minut, iar pentru a le demonstra puterea pe care o detineau, sovieticii au umplut Germania de Est de trupe militare. La data de 12 mai 1949 sovieticii au ridicat blocada, iar primele convoaie britanice si americane au putut ajunge in Berlinul de Vest.
La 23 mai 1949 a fost proclamata Republica Federala Germania, iar la 7 octombrie a fost infiinta oficial Republica Democrata Germana, stat comunist controlat de la Moscova. Nu a mai fost instituita nicio alta blocada economica, de niciuna dintre parti, dar Berlinul a ramas scindat pana in 1989, cand a fost daramat celebrul zid, construit la comanda URSS, in 1961. Cele doua Germanii s-au reunificat la 3 octombrie, 1990.